Без паніки: що робити, якщо платежі по іпотеці стали не по кишені


Опубликованно 24.07.2018 03:05

Без паніки: що робити, якщо платежі по іпотеці стали не по кишені

Від складних життєвих обставин і неочікуваних фінансових труднощів ніхто не застрахований. Трапляється, що людина, яка купила квартиру по іпотеці, по тим або іншим причинам не може виплачувати іпотечний кредит.

Ми зібрали шість важливих порад, які в подібних випадках допоможуть правильно вибудувати діалог з банком-кредитором.

Не хвилюйтеся, відразу звертайтеся в банк

Не тягніть час — відразу звертайтеся в свій банк, поки не накопичилися прострочення. Три прострочення протягом року або затримка виплати більш ніж на три місяці при розмірі боргу більше 5% від вартості квартири — це привід для банку вимагати повного дострокового погашення всього кредиту.

Попросіть допомоги держави

У Росії продовжує діяти програма допомоги іпотечним позичальникам. За допомогою можна звернутися, якщо розмір щомісячного платежу по кредиту збільшився не менш ніж на 30% порівняно з плановим платежем, встановленим на момент укладення кредитного договору. Претендувати на держпідтримку можуть батьки (опікуни, піклувальники) одного чи більше неповнолітніх дітей; інваліди або батьки дітей-інвалідів; ветерани бойових дій; росіяни, на утриманні яких знаходяться особи у віці до 24 років.

Надайте вагомі аргументи

Можна розраховувати на лояльне ставлення банку, якщо підтвердити, що причина вашої неплатоспроможності вельми поважна. Підійдуть медичні висновки, трудова книжка із записом про звільнення, будь-які інші документи, що підтверджують, що ви вимушено понесли великі витрати.

Подумайте про реструктуризацію кредиту

Іпотеку можна реструктурувати. Реструктуризація не зменшує зобов'язань позичальника за кредитом, а змінює його умови, робить їх більш зручними для позичальника, щоб він зміг вирішити свої проблеми і відновити платежі. Наприклад, може бути надана розстрочка платежів, зниження ставки і т. д.

Попросіть надати іпотечні канікули

Банк також може надати позичальнику кредитні (або іпотечні) канікули на термін від одного до 12 місяців. Під час цих канікул позичальник може платити тільки відсотки по кредиту.

Не виключайте знижок, якщо доведеться продати квартиру

У самому крайньому випадку куплену по іпотеці квартиру доведеться продати, щоб розплатитися з банком. Процедура продажу заставної квартири нескладна: з покупцем укладається договір застави на суму, рівну боргу банку. Коли заборгованість погашена, банк знімає обтяження, після чого укладається договір купівлі-продажу і відбуваються підсумкові розрахунки з покупцем. Але позичальники зазвичай прагнуть знайти покупця і здійснити операцію швидше, щоб позбутися боргових зобов'язань. Тому, найімовірніше, доведеться знижувати ціну.



Категория: Недвижимость