Москва опинилася в кінці світового рейтингу по зростанню цін на житло


Опубликованно 28.07.2018 02:55

Москва опинилася в кінці світового рейтингу по зростанню цін на житло

Російська столиця опинилася в п'ятірці світових аутсайдерів по зростанню цін на житло. За цим показником Москва зайняла 146-е місце з 150 міст у рейтингу Global Residential Cities Index (GRCI), підготовленому міжнародною консалтинговою компанією Knight Frank. За останній рік приріст цін тут склав -6,4%. Сильніше ціни опустилися тільки в Дарвіні (-6,5%), Генуї (-6,6%), Турині (-7,1%) і Абу-Дабі (-7,2%).

Такий низький показник аналітики пояснюють активним ростом нової пропозиції — конкуренція московських девелоперів за споживача змушує їх знижувати ціни, що, в свою чергу, позначається і на вторинному ринку. Схожа ситуація спостерігається і в Санкт-Петербурзі, правда, за рахунок менших обсягів нового будівництва ціни тут просіли менше, всього на 0,6%, що забезпечило місту 125-ту сходинку рейтингу. За підсумками минулого року Москва і Санкт-Петербург зайняли в GRCI 119-е (+0,2%) і 107-е (+1,2%) місця відповідно.

Загальносвітові ціни на нерухомість за останній рік зросли лише на 4%, і, як відзначають аналітики, це мінімальне зростання з четвертого кварталу 2015 року (тоді показник склав 4,4%). Причина зниження — обмежувальні заходи на покупку житла, що вводяться в ряді країн для стримування цін, говориться в дослідженні Knight Frank. Якщо в минулому році 20%-ве зростання на житло продемонстрували 12 міст світу, то зараз цей бар'єр вдалося подолати лише одному — індійському Сурату. У трійку лідерів також увійшли Ізмір (16,5%) і Гонконг (15,6%). Згідно з рейтингом, з 20 міст, що входять в топ GRCI, 12 знаходяться в Європі.

Global Residential Cities Index відстежує динаміку середніх цін на вторинне житло на основі офіційних даних в місцевих валютах.



Категория: Недвижимость