Територія молодих: що потрібно знати про Біговому районі перед покупкою житла


Опубликованно 30.07.2018 03:05

Територія молодих: що потрібно знати про Біговому районі перед покупкою житла

З 125 районів Москви Біговій по престижності і популярності займає 16-е місце, що прямо впливає на вартість розташованого тут житла. За оцінкою компанії «Бон Тон», середня ціна квадратного метра в Біговому досягає 258,8 тис. руб. в бізнес-класі і 480 тис. руб. в преміум-класі — це одні з найвищих показників в Москві, не рахуючи райони Центрального адміністративного округу.

Район входить до складу Північного адміністративного округу і практично з усіх сторін межує з великими автошляхами і залізницями. Саме тому він забудовується переважно житловими комплексами класів комфорт і бізнес. Всі промислові зони, розташовані тут, або вже залучені в процес житлової забудови, або це відбудеться в найближчому майбутньому, говорять опитані «РБК-Нерухомістю» ріелтори.

Покупців житла в Біговому приваблюють більш низькі, ніж в ЦАО, ціни, а також розташування на престижному Ленінградському напрямку недалеко від ділового центру «Москва-Сіті» і інших бізнес-комплексів, де розмістилися офіси великих компаній.

Вид на Біговій район (Фото: Раміль Галєєв/ТАСС)

«Ще один фактор, яким обумовлено підвищений інтерес до Бігові, — наявність прямої дороги до аеропорту Шереметьєво. У тому числі і тому район дуже цікавий з точки зору здачі квартир в оренду. Також звідси зручно добиратися до престижної англо-американської школи, яка підвищує статус цього місця і розташованого тут житла», — вважає керуючий партнер Savills у Росії Дмитро Халін. При цьому він відзначає, що в районі будується багато апарт-комплексів, а значить, у забудовників немає зобов'язань зводити об'єкти соціальної інфраструктури. Коли всі споруджувані будинки будуть введені в експлуатацію, навантаження на об'єкти соціальної інфраструктури може зрости багаторазово.

Інфраструктура

Бігової межує з ЦАО — до Кремля можна дійти всього за півгодини, тому мешканці можуть користуватися всією інфраструктурою центру Москви, від магазинів і ресторанів до поліклінік та шкіл.

Одне з головних переваг району — хороша транспортна доступність. Тут проходять найбільші міські магістралі — Третє транспортне кільце, Ленінградський проспект, Бутирський Вал, а також станції метро «Динамо», «Білоруська», «Петровський парк», «Свалявської», які знаходяться на кордоні району і по сусідству.

В Біговому районі розташований знаменитий Центральний Московський іподром, найстаріший в Росії. На території багатофункціонального комплексу «Більшовик» знаходиться Музей російського імпресіонізму, на вулиці Раскової — міжнародна школа мистецтв Перотті, а на вулиці Правди — Китайський культурний центр.

Центральний Московський іподром (Фото: Михайло Джапарідзе/ТАСС)

У районі кілька фітнес-клубів, академія єдиноборств, басейни та спортивні майданчики. Великих торгових центрів на території Бігового немає, але на кордоні з ним розташований найбільший в Європі ТЦ «Авіапарк».

У районі кілька шкіл, які пропонують різні спеціалізації та співпрацюють з московськими внз: ліцей № 1550 на Біговій вулиці, гімназія № 1570 на 5-ій вулиці Ямського Поля, кадетська школа № 1784, школа № 698, приватна школа «Росинка». На Ленінградському проспекті знаходиться міжнародний Московський університет.

В районі працюють три державні поліклініки, у тому числі Центральна поліклініка № 39 Міністерства оборони ВМФ РФ, а також безліч приватних. Зараз на Ленінградському проспекті будується нова шестиэтажная поліклініка. На території Бігового знаходяться найбільше багатопрофільний лікувальний заклад столиці — міська клінічна лікарня імені С. П. Боткіна і Московський науково-дослідний онкологічний інститут імені П. А. Герцена.

Одна з головних проблем Бігового району — дефіцит парків і скверів, що створює незручності для сімей з дітьми. «В майбутньому район стане высокоурбанизированной зоною, привабливою насамперед для бізнес-аудиторії. Більш того, в безпосередній близькості розташовані великі бізнес-центри, наприклад «Біла площа», «Білі сади», «Більшовик». Це означає, що основними покупцями житла тут будуть «яппі», тобто представники працюючої молоді, для яких важлива не стільки соціальна інфраструктура, скільки транспортна доступність», — прогнозує Дмитро Халін.

Музей російського імпресіонізму на території колишньої фабрики «Більшовик» (Фото: John McAslan + Partners)

«Зараз квартири в цьому районі купують забезпечені чоловіки і жінки у віці 30-40 років, причому в половині випадків без дітей. Як правило, люди переїжджають в Біговій, тому що знаходять тут житло, що відповідає їх статусу», — додає керуючий партнер компанії «Метриум», учасник партнерської мережі CBRE Марія Литинецкая.

Новобудови

За даними Savills, зараз в Біговому районі продаються вісім новобудов, три з яких вийшли на ринок у другій половині 2017 року. Квартири пропонуються лише у двох з них (ЖК «Субота» і «Білий дім»), в інших проектах передбачені тільки апартаменти («Правда», «i'm Тверська», «Більшовик», «Іскра-Парк» і квартал Art Residence). А в багатофункціональному комплексі «Царська площа» продаються як квартири, так і апартаменти.

Середня ціна квадратного метра в квартирах тут, за даними «Метриума», досягає 307,8 тис. руб., в апартаментах — 246,3 тис. руб. Для порівняння: в цілому по Москві ці показники становлять 218,6 тис. руб. і 263,9 тис. руб. за 1 кв. м відповідно. Саме доступне пропозицію в новобудовах Бігового району оцінюється в 7 млн руб. — за стільки можна купити апартаменти площею 43,6 кв. м в ЖК «Іскра-Парк». Найдорожче обійдеться квартира в «Оливковій будинку» — 215 млн руб.

Вторинний ринок

Вторинний ринок Бігового району представлений в основному цегляними будинками різних епох — від 20-х до 70-х років минулого століття. В районі Біговій вулиці і Ленінградського проспекту переважають фасадні сталінки, ближче до Третього транспортного кільця — панельні дев'ятиповерхівки.

Вид на житловий комплекс «Будинок на Беговой» (Фото: Serguei Fomine/Russian Look)

Середня вартість квадратного метра на вторинному ринку району, за оцінкою компанії «Бон Тон», варіюється від 205 тис. руб. до 215 тис. руб. Двокімнатні квартири тут продаються в середньому за 11,2 млн руб., трикімнатні — за 15,8 млн руб. найдоступніше сьогодні пропозиція на вторинному ринку Бігового району оцінюється в 5,7 млн руб., найдорожче — у 40 млн руб.

Перспективні проекти

Із-за дефіциту вільних майданчиків Біговій район забудовується неактивно. Немає тут і будинків, що увійшли в програму реновації, що виключає великі обсяги нового будівництва в найближчі роки. «У той же час в районі є звільнилися промислові площі. У 2020 році на території Другого годинного заводу «Слава» виростуть п'ять різновисотні кварталів, які реалізує «ВЕБ-Інвест». Тут передбачені три будівлі з апартаментами, два готелі, а також конгрес-центр, спортзали, басейн і підземні парковки», — говорить Марія Литинецкая.

Інший проект розміститься на Ленінградському проспекті, між станціями метро «Динамо» і «Білоруська». Мова про багатофункціональному комплексі «Алкон III» (девелопер — «Алкон Девелопмент»), який, за словами Литинецкой, зараз знаходиться в стадії проектної документації. Тут передбачено будівництво 36-поверхового готелю і офісного блоку з підземною автостоянкою.

Історія району

У XV—XVII століттях територія сучасного Бігового району, включаючи Ходинське поле, перебувала у віданні Новинського монастиря, а у другій половині XVII століття ці землі перейшли до царського двору. В цей час тут було засновано царське село Петропавлівка, старий і новий государеві сади, государевий дров'яної двір, вказує історик Костянтин Авер'янов в своїй книзі «Історія московських районів».

У 1742-1747 роках на території сучасного Бігового району був прокладений Камер-Колезький вал, який окреслив новий кордон Москви і включив ці землі до складу міста. Після війни 1812 року тут збудували Петровський шляховий палац і розбили Петровський парк. Через чверть століття частина земель на півночі була передана Громаді кінської стрибки, яке відкрило тут перший у місті іподром для змагань верхових коней.

Московський іподром. 1956 рік (Фото: Фотохроніка ТАСС)

У XIX—XX століттях на території Бігового району стали з'являтися промислові виробництва. Так, у 1885 році французькі підприємці Сіу відкрили тут кондитерську фабрику, яка згодом була перейменована в «Більшовик». У радянські роки В районі діяв завод «Дукс», що випускає авіаційні ракети і реактивні снаряди.

Читайте також: ріелторські путівники по районах

ЦАО

Арбат

Басманний

Пресненський

Таганський

Тверської

Хамовники

Якиманка

Красносельський

ЗАТ

Дорогомилово

Раменки

ЮЗАО

Зюзино

Південне Бутово

Черемушки

ЮАО

Північне Чертаново

ЮВАО

Некрасівка

ВАО

Перово

СВАО

Марфіно

Мар'їна Роща

САО

Молжаниновский, Східний і Внуково

Сокіл

ЗелАО

Зеленоград



Категория: Недвижимость