Wikipedia перестала працювати в трьох країнах із-за протесту


Опубликованно 01.08.2018 01:20

Wikipedia перестала працювати в трьох країнах із-за протесту

Італійська, іспанська і латвійська сайти Wikipedia призупинили доступ до статей через планів Євросоюзу ввести нове авторське право. На це звернуло увагу TechCrunch.

Представники онлайн-енциклопедій намагаються привернути увагу до законопроекту, який Європарламент обговорить 5 липня 2018 року. Коли користувач намагається відкрити будь-яку статтю проекту, перед ним відкривається сторінка з заглушкою і проханням до Європарламенту відмовитися від частини положень документа.

У ньому, зокрема, йдеться про запровадження системи попередньої фільтрації контенту, яка забороняє популярним сайтам публікувати на своїх майданчиках матеріали, захищені авторським правом. На думку супротивників законопроекту, він може заборонити меми, створені, наприклад на основі кадрів з серіалів і фільмів або фотостоковых зображень, а також пародії і ремікси.

Невдоволення Wikipedia також викликала стаття 11: проект про введення так званих «the tax link» — виплати, які онлайн-майданчики (у тому числі Google, Facebook і інші) повинні платити авторам за часткове копіювання матеріалів. В цій статті мова йде про фрагментах — частинах статей та інших публікацій, які видно при розміщенні посилань в соцмережах або пошукових системах.

При цьому законопроект поки не доопрацьовано: у ньому не йдеться про те, як сайти будуть фільтрувати контент і які саме матеріали потрапляють під визначення «захищених авторським правом».

Проти введення нових законів виступили 169 експертів, у тому числі засновник Wikipedia Джиммі Вейлз.



Категория: Новости