У Держдумі роз'яснили зміст закону про спадковому договорі


Опубликованно 02.08.2018 00:30

У Держдумі роз'яснили зміст закону про спадковому договорі

Внесений до Держдуми законопроект про спільному заповіті подружжя і спадковому договорі спростить процедуру отримання майна, у тому числі нерухомості, у спадок. Про це «Російській газеті» розповів автор документа, голова комітету Держдуми з державного будівництва та законодавства Павло Крашенінніков.

Спільний заповіт являє собою загальну волю подружжя: у документі детально прописується, в якій послідовності, кому і яке майно переходить в залежності від ситуації, пояснює видання. «При цьому спільний заповіт втрачає силу в разі розірвання шлюбу, визнання шлюбу недійсним або подальшої відмови учасника заповіту», — зазначив Крашенинников.

При бажанні росіяни зможуть укласти спадковий договір з будь-якою особою і визначити в ньому порядок переходу прав на майно при дотриманні яких умов або вимог, зазначає «Российская газета». Спадковий договір при цьому буде мати пріоритет над заповітом. Особи, які мають право на обов'язкову частку, зможуть її отримати в будь-якому випадку — у якій би формі не було складено заповіт.

Сучасне російське право передбачає дві форми спадкування: за заповітом і за законом, нагадує «Російська газета». Якщо чоловік написав заповіт, то все, що йому належало за життя, буде розподілено відповідно до його волі. В іншому випадку спадкування буде здійснюватися за законом, в порядку черг спадкоємців — в російській юрисдикції їх вісім. Кожна наступна черга закликається до спадкування при відсутності попередньої або при неприйнятті ними спадщини. Обов'язкова частка спадщини передається певним особам у будь-якому випадку, незалежно від черг або наявності заповіту. Претендувати на неї можуть неповнолітні і непрацездатні діти, непрацездатна дружина та інші непрацездатні особи, які перебували на утриманні спадкодавця.

Спільний заповіт подружжя і спадковий договір — не єдині інструменти передачі майна у спадок, які планується створити в Росії. Ще одна ініціатива влади — інститут спадкових фондів, який змінить порядок управління майном, бізнесом і капіталом після смерті спадкодавця. Відповідний закон набуде чинності 1 вересня 2018 року.



Категория: Недвижимость