Ощадбанк уклав першу кредитну угоду з рахунками ескроу


Опубликованно 03.08.2018 00:45

Ощадбанк уклав першу кредитну угоду з рахунками ескроу

Ощадбанк провів першу в Росії кредитну угоду з використанням ескроу-рахунків. Кредитна лінія на 1,2 млрд руб. була відкрита девелоперської компанії «Брусниця» для будівництва нової черги кварталу «Новин» у Тюмені, повідомляє прес-служба банку.

З 1 липня Ощадбанк планує запустити новий спеціальний кредит з використанням ескроу-рахунків. Частка коштів банку у такій структурі фінансування проекту складе до 85%. Ставка по кредиту при цьому буде нижчою, ніж пропонується девелоперам сьогодні, — на рівні 5-7%, обіцяють в Ощадбанку.

«Для нас укладення першої угоди є знаковою подією, так як ми розуміємо всю важливість змін законодавства як для забудовників, так і для покупців квартир і своєчасно реагуємо на мінливі умови ринку», — говорить директор дивізіону Ощадбанку «Кредитні продукти та процеси» Сергій Бессонов.

Ескроу-рахунки називаються спеціальні рахунки умовного депонування, на яких акумулюються грошові засоби до виконання певних зобов'язань. У Росії система ескроу-рахунків законодавчо була передбачена в 2014 році. Протягом трьох років банки і забудовники могли користуватися нею на добровільних засадах, однак у майбутньому цей механізм стане обов'язковим. Його використання передбачає програма переходу від часткового до проектного фінансування житлового будівництва. Відповідний план був підготовлений в кінці 2017 року за дорученням президента РФ.

Підготовчий етап триватиме до 1 липня 2018 року. За цей час планується розробити нормативну базу переходу до нового механізму фінансування житлового будівництва. На час перехідного етапу з 1 липня 2018 року по 30 червня 2019 року новий механізм буде використовуватися паралельно з існуючими. З 1 липня 2019 року забудовникам остаточно заборонять брати гроші громадян за квартири у зведених будинках.

Повністю відмовлятися від продажу житла на етапі будівництва забудовникам не доведеться. Але плату за житло покупці будуть вносити не на рахунок забудовника, а на спеціальні ескроу-рахунки та інші спецрахунки в уповноважених банках. Там гроші пайовика стануть зберігатися до тих пір, поки не завершиться будівництво будинку.

Покупець зможе забрати свої гроші з рахунку в банку тільки в одному випадку — якщо терміни передачі квартири затягнуться більше ніж на шість місяців. Якщо сам банк позбудеться ліцензії, передбачено гарантійне покриття за рахунок фонду страхування вкладів — до 10 млн руб. За підсумками четвертого кварталу 2020 року частка ДДУ, укладених з використанням нового механізму, повинна становити 95%.



Категория: Недвижимость