Що потрібно знати про нові вимоги до антитерористичної захисту будинків


Опубликованно 06.08.2018 14:15

Що потрібно знати про нові вимоги до антитерористичної захисту будинків

Мінбуд Росії розробив проект постанови, в якому вказані нові вимоги антитерористичної захищеності багатоквартирних будинків.

У документі описується, як будуть розділені будинку за ступенем загрози можливої терористичної атаки і як повинні бути захищені – детальніше у коротких картках.

Навіщо потрібен захист від терористів

Проект постанови розроблено на виконання федерального закону № 35 «Про протидію тероризму». Подібні вимогу вже використовуються на об'єктах освіти і науки, культури, а також місць масового перебування людей. Проект ще не прийнятий, його публічні обговорення триватимуть до 3 серпня 2018 року.

Що потрібно захистити

Захисту підлягають усі багатоквартирні житлові будинки в Росії, крім будівель, які вже охороняються військами Росгвардии (в тому числі власні об'єкти), а також багатоквартирні будинки, «вимоги до антитерористичної захищеності яких затверджені іншими актами уряду». Ці правила будуть поширюватися в тому числі на нежитлові та інші приміщення в будинках. Вимоги включають питання інженерно-технічної укріпленості будинків, категорирования, розробки паспорта безпеки, а також питання здійснення контролю за виконанням зазначених вимог.

Категорії захисту

У документі описується, зокрема, три категорії будинків за ступенем загрози можливих атак. Від цього буде залежати вимоги щодо їх захисту. До першої категорії будуть віднесені будинки, розташовані в муніципальному освіті, в якому за останні три роки було вчинено або виявлено чотири і більше терактів; якщо число потенційних постраждалих від теракту в будинку складе більше 1 тис. осіб, а економічний збиток — понад 1 млрд руб. Друга категорія - будинки, розташовані на території, де протягом останніх трьох років було вчинено або виявлено від двох до трьох терактів; в зоні забудови житловими будинками поверховістю від трьох до десяти; з числом потенційних потерпілих від 500 до 1 тис. осіб або збитком на суму від 500 млн до 1 млрд руб. Третя категорія — всі інші багатоквартирні будинки.

Вимоги до захисту

Щодо кожного будинку, відповідно до присвоєної йому категорії, встановлюється перелік заходів щодо забезпечення антитерористичної захищеності. Вимоги носять загальний характер стосовно питань оснащення будинків засобами інженерного захисту і засобами охорони. В цілому для всіх будинків повинен бути обмежений доступ в підвал, на дах і горище, а також інформувати жителів про способи захисту й порядок дій при загрозі скоєння теракту. Для деяких категорій будинків може знадобитися установка домофона або кодового замка, системи сигналізації та оповіщення в разі терористичної загрози і навіть організації обходу та огляду багатоквартирного будинку та прилеглої території.

Хто буде платити

Забезпечення антитерористичного захисту будинку повинна буде займатися керуюча компанія. Порядок фінансування затверджується власниками приміщень у багатоквартирному будинку на загальних зборах. Заходи, що стосуються встановлення для деяких будинків додаткового обладнання та інших засобів захисту, будуть фінансуватися самими мешканцями. До такого висновку прийшли експерти, які проаналізували документ за запитом РБК.

Як будуть перевіряти

Визначати категорію будинку, а також перевіряти виконання антитерористичних заходів буде спеціальна комісія, що складається з представників Росгвардии, МНС, представники керуючої компанії або ТСЖ. Після визначення категорії будинок отримає паспорт безпеки (документ носить статус «Для службового користування» або гриф секретності). Перевіряти будинок повинні не рідше одного разу на п'ять років або частіше, якщо зміниться ступінь терористичної загрози у регіоні.



Категория: Недвижимость