У Москві з початку року різко виріс попит на офіси


Опубликованно 07.08.2018 03:35

У Москві з початку року різко виріс попит на офіси

За підсумками першого півріччя 2018 року обсяг угод з московськими офісами збільшився на 83% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і склав 297 тис. кв. м, порахували в міжнародній консалтинговій компанії Knight Frank. Сьогоднішню ситуацію на ринку аналітики порівнюють з посткризовими реаліями десятирічної давності, коли зростання попиту випереджав пропозицію.

Активне зростання ринку забезпечили насамперед IT-, медіа - та телекомунікаційні компанії — вони уклали 20% всіх угод, вказують аналітики. Ще 15% офісів купили чи орендували транспортні та логістичні компанії. При цьому серед найбільших угод немає жодної з участю зарубіжних представників.

Про це ж свідчать дані компанії Colliers International. За її підрахунками, за перші шість місяців 2018 року частка іноземних гравців в загальному обсязі угод з оренди та купівлі офісів знизився до історичного мінімуму і склала 19% (54 тис. кв. м). До 2012 року частка іноземців становила від 30% до 50%, уточнюють аналітики.

За оцінкою Knight Frank, найбільшою угодою за перші шість місяців 2018 року став продаж 29, 9 тис. кв. м у бізнес-центрі «Паллау-РБ» структурам уряду Московської області. На ринку оренди найбільшу угоду уклала компанія «Аерофлот», що посіла 18,4 тис. кв. м у бізнес-центрі «Арбат, 1».

Найбільшим попитом у орендарів і покупців користуються офісні блоки площею понад 1 тис. кв. м — з початку року їх частка в структурі угод зросла з 43% до 51% порівняно з аналогічним періодом минулого року. При цьому більше половини (61%) офісів, з якими були укладені угоди в 2018 році, розташовані за межами Садового кільця, де з'являються нові станції метро, дорожні розв'язки і великі інфраструктурні об'єкти.

Про пожвавлення ринку офісної оренди раніше заявляли столичні влади. Так, за даними заступника мера Москви з питань економічної політики та майново-земельних відносин Наталії Сергуниной, в червні частка вільних площ в офісах класу А знизилася на 1,9 в.п., класу B — на 0,6 в. п. порівняно з кінцем 2017 року. За прогнозами Knight Frank, пожвавлення на ринку офісної нерухомості збережеться до кінця поточного року і продовжиться до початку 2019-го.



Категория: Недвижимость