Як працює програма допомоги іпотечним позичальникам


Опубликованно 07.08.2018 03:35

Як працює програма допомоги іпотечним позичальникам

У Росії продовжує діяти програма допомоги іпотечним позичальникам, за нею підтримку вже отримали понад 20 тис. російських сімей. Тільки з серпня минулого року реструктурують 1,753 тис. іпотечних кредитів.

Про те, хто і на яких підставах може претендувати на допомогу держави по обслуговуванню іпотеки, — в коротких картках.

ПрограмаНіж держава допомагає іпотечним позичальникам

З 2017 року діє оновлена програма допомоги іпотечним позичальникам, які потрапили у скрутну фінансову ситуацію і не можуть обслуговувати свої кредити. З урядового резервного фонду було виділено 2 млрд руб., засоби внесені в статутний фонд АІЖК (зараз БУДИНОК.РФ) для реалізації цієї програми. Спочатку передбачалося, що завдяки фінансовій допомозі зможуть реструктуризувати свої кредити не менше 1,3 тис. позичальників.

Механізми реструктуризації передбачають зниження платежів позичальника по кредиту протягом періоду допомоги, прощення частини основного боргу і зміна кредитором умов кредиту, а також встановлення процентної ставки на рівні не вище 12% річних.

Період надання допомоги може становити від 6 до 12 місяців.

ТруднощіЩо є приводом для звернення іпотечного позичальника за допомогою

Якщо фінансове положення позичальника змінилося і виплачувати іпотечний кредит йому стало важко — це привід для отримання держпідтримки. За допомогою можна звернутися, якщо середньомісячний сукупний дохід сім'ї позичальника за три місяці до дати подання заяви про реструктуризацію не перевищує (після вирахування щомісячного платежу по кредиту) на кожного члена сім'ї двократної величини прожиткового мінімуму в регіоні проживання. Важливо також, щоб розмір щомісячного платежу по кредиту збільшився не менш ніж на 30% порівняно з плановим платежем, встановленим на момент укладення кредитного договору.

УчасникиНа кого розрахована програма

Підтримку держави можуть отримати такі категорії позичальників:

Позичальники всіх зазначених категорій повинні бути громадянами Росії.

Квартира, за яку виплачується іпотечний кредит, повинна бути для цих позичальників єдиним житлом. При цьому допускається наявність сукупної частки заставодавця та членів його сім'ї (чоловіка або дружини та дітей) у праві власності на інше жиле приміщення. Але воно має бути одне, а частка у праві власності на нього — не перевищувати 50%.

КвартираМають значення параметри житла, взятого в іпотеку?

Так, мають. Загальна площа іпотечної однокімнатної квартири не повинна перевищувати 45 кв. м, двокімнатної — 65 кв. м, квартири з трьома і більше кімнатами — 85 кв. м.

ЗаявкаЩо потрібно зробити, щоб отримати підтримку

Потрібно звернутися в банк, який видав іпотеку, та подати заявку про реструктуризацію кредиту. Необхідно надати документи, які підтверджують, що позичальник відноситься до однієї з зазначених вище соціальних категорій (підійдуть свідоцтва про народження дітей, посвідчення ветерана бойових дій, довідка про інвалідність тощо). Також потрібно підтвердити рівень доходу всіх позичальників за три місяці, що передують укладенню договору про реструктуризацію (копії трудових книжок, довідки про доходи за формою 2-ПДФО і т. д.). Ще знадобиться заяву про майновий статус заставодавця та членів його сім'ї.

БанкиЯкі організації беруть участь у програмі

За даними БУДИНОК.РФ, в програмі допомоги іпотечним позичальникам, які опинилися в складній фінансовій ситуації, бере участь 121 кредитна та некредитна організація. Найбільш активними учасниками програми за кількістю реструктуризованих кредитів є Ощадбанк, ВТБ Банк, «ДельтаКредит», Москоммерцбанк, Райффайзенбанк.

ПланиКоли закінчується дія програми

Програма діє до вичерпання коштів, виділених на її реалізацію. З серпня минулого року допомогу позичальникам надано на загальну суму близько 1,689 млрд руб. Ще за більш ніж 200 заявками прийняті позитивні рішення і очікується оформлення реструктуризації найближчим часом. Як повідомили в БУДИНОК.РФ, в даний час Радою Федерації схвалені поправки до бюджету Російської Федерації, що передбачають збільшення обсягу фінансування програми на 731 млн руб.



Категория: Недвижимость