Експерти оцінили відповідність рівня доходів росіян зростання тарифів ЖКГ


Опубликованно 07.08.2018 11:10

Експерти оцінили відповідність рівня доходів росіян зростання тарифів ЖКГ

Зростання комунальних тарифів не враховує рівень доходів населення Росії. Про це повідомляється на сайті Інституту проблем природних монополій (ІППМ), який представив результати дослідження зростання тарифів на комунальні послуги в 2018 році в 15 містах-мільйонниках.

Частка плати за житлово-комунальні послуги у витратах домогосподарств наближається до психологічно важливої позначки 15%, а поточний порядок індексації плати за комунальні послуги не враховує зміну рівня реальних доходів населення. У 2018 році урядом Росії граничні індекси плати за комунальні послуги встановлені на рівні вище інфляції і приросту середніх доходів на душу населення в попередні роки. У зв'язку з цим частка витрат на комунальні послуги в загальній структурі витрат громадян зросла, уточнює ІППМ.

Серед 15 міст-мільйонників мінімальний приріст сукупної плати за комунальні ресурси в 2018 році очікується в Новосибірську (3%), Нижньому Новгороді (2,9%) і Казані (3,1%), максимальний — в Уфі (6,9%) та Єкатеринбурзі (5,9%). Граничні індекси плати, встановлені за регіонами, в 2018 році були перевищені у 7 з 15 міст — Єкатеринбурзі, Челябінську, Омську, Самарі, Ростові-на-Дону, Уфі, Красноярську і Пермі, йдеться в повідомленні.

Серед міст-мільйонників найменшу навантаження, яке створюють комунальні витрати, що несуть жителі Москви (7,2%), найбільшу — жителі Волгограда (15,9%). У разі перевищення плати за комуналку 15%-ного бар'єру від доходів домогосподарства посилити платіжну дисципліну безглуздо, це не принесе результатів, що пояснюється в дослідженні.

Щорічна індексація тарифів на комунальні послуги відбудеться в Росії з 1 липня 2018 року. В середньому по країні зростання плати за послуги ЖКГ складе 4%.



Категория: Недвижимость