В уряді запропонували співфінансувати енергоефективний ремонт житла


Опубликованно 10.08.2018 00:30

В уряді запропонували співфінансувати енергоефективний ремонт житла

Мінекономіки направило в уряд пропозицію підтримати регіональні програми енергоефективного ремонту житла і виділяти на них до 23 млрд руб. щорічно, пише «Коммерсантъ». Ця сума складе до 10% коштів бюджетів регіональних фондів капремонту, уточнює видання. За такі гроші чиновники пропонують здешевити підвищення енергоефективності в будинках, а також знизити комунальні платежі.

Частина виділених з федерального центру коштів може піти банкам або сервісним організаціям. Останнім це дозволити підвищити рентабельність, а кредитним організаціям — знизити ризики фінансування ними енергосервісу, йдеться у публікації.

Інший механізм, запропонований Мінекономіки, — проведення конкурсів регіональних проектів з підвищення енергоефективності. Такі конкурси дозволять оцінити обсяг зниження енергоспоживання на рубль засобів підтримки. Зараз у міністерстві уточнюють фінансові параметри цієї пропозиції, в тому числі з участю регіонів. Поки обидва механізму тільки обговорюються: як уточнили в Мінекономіки, якщо уряд їх підтримає, відомство підготує законопроект і підзаконні акти, зазначає «Коммерсантъ».

Ініціатива Мінекономіки зможе компенсувати раніше діяв механізм державної підтримки регіональних центрів енергоефективності, вважають в Мінбуді. У відомстві розраховують, що запропоновані заходи допоможуть привернути увагу місцевої влади та бізнесу до галузі.

Енергоефективний ремонт в житлових будинках дозволяє скоротити витрату тепла на опалення і вентиляцію і, як наслідок, знизити плату за комунальні послуги. Минулого тижня стало відомо, що до кінця поточного року уряд може підготувати законопроект, що дозволяє надавати пільги з податку на нерухомість власникам квартир в енергоефективних будинках.

З 6 квітня 2018 року набули чинності затверджені Мінбудом Росії вимоги до енергоефективності багатоквартирних будинків. Згідно новим нормам, обсяг тепла, необхідний для опалення нових споруджуваних будинків і будівель, має знизитися з 1 липня 2018 року на 20%, з 1 січня 2023 року — на 40%, з 1 січня 2028 року — на 50%.



Категория: Недвижимость