На МКС відправився робот з штучним інтелектом


Опубликованно 11.08.2018 01:25

На МКС відправився робот з штучним інтелектом

На борту вантажного космічного корабля Dragon компанії SpaceX, який був запущений в космос рано вранці в п'ятницю минулого тижня, знаходиться досить великий пластиковий куля, заповнений електронною начинкою і з крихітними реактивними двигунами. Цей шар є роботом під назвою Cimon (Crew Interactive Mobile Companion), розробленим фахівцями Німецького космічного агентства, а система штучного інтелекту Watson AI, закладена в "мозок" цього робота, була люб'язно надана компанією IBM.

"Наш робот є дуже дружелюбним хлопцем. Але на всяк випадок у астронавтів буде матися залізний аргумент - кнопка повного виключення" - розповідає Крістіан Караш (Christian Karrasch), представник Німецького космічного агентства.Першим власником" робота Cimon стане німецький астронавт Олександр Джерст (Alexander Gerst). Робот завжди буде плавати неподалік від астронавта, будучи завжди готовим прийти йому на допомогу слушною порадою або забезпечити астронавта інформацією зі своєї обширної бази даних. Фотознімок і зразки голосу Олександра Джерста вже завантажені в пам'ять робота Cimon, але, в разі необхідності, робот зможе надавати допомогу і іншим астронавтам, які перебувають на борту космічної станції.

Наступним "власником" робота Cimon в наступному році стане італійський астронавт Лука Пармитано (Luca Parmitano). Саме тоді дослідники в галузі штучного інтелекту більш щільно займуться емоційної складової робота з метою підняття настрою екіпажу космічної станції.Під час перебування на борту космічної станції робот Cimon буде ставати розумнішими, його бази даних будуть постійно поповнюватиметься і оновлюватиметься через хмарний сервіс компанії IBM. Але реальна перевага використання систем штучного інтелекту повинно проявитися під час далеких космічних подорожей, на Марс або інші більш віддалені планети нашої системи. Приміром, якщо раптом виникне надзвичайна ситуація медичного плану, то штучний інтелект може відразу видати рекомендації, в зворотному випадку екіпажу доведеться чекати 20 хвилин, поки їх повідомлення досягне Землі, певний час, необхідний для аналізу і пошуку рекомендацій, і ще 20 хвилин, потрібні для передачі відповіді з Землі на космічний корабель.

Проект по створенню робота Cimon тривав близько двох років і на його реалізацію було витрачено 5 мільйонів євро. Зазначимо, що робот Cimon є не першим роботом на космічній станції. Першим роботом став гуманоїдний робот Robonaut, який після низки поломок і тривалої бездіяльності у травні цього року було повернуто на Землю. Цілком ймовірно, що фахівці НАСА незабаром створять новий варіант Robonaut-а і забезпечать його штучним інтелектом, після чого цей робот зможе знову відправитися на космічну станцію.



Категория: Новости