У Росії розроблять блокчейн-платформу для житлової сфери


Опубликованно 14.08.2018 01:05

У Росії розроблять блокчейн-платформу для житлової сфери

Єдиний інститут розвитку в житловій сфері БУДИНОК.РФ (колишнє АІЖК) і платформа Vostok створять російську блокчейн-платформу для автоматизації процесів у житловій сфері. Про це йдеться в прес-релізі БУДИНОК.РФ.

Створення блокчейн-платформи дозволить в перспективі перевести всю процедуру купівлі житла для громадян в онлайн і оформляти іпотечні кредити, купувати, реєструвати житло в режимі «одного вікна». БУДИНОК.РФ в рамках співпраці зосередиться на реалізації інтеграційної взаємодії платформи з ІТ-системою учасників і перенесення власних процесів на платформу Vostok. З боку платформи Vostok буде забезпечено створення і розвиток блокчейн-платформи, випливає з прес-релізу.

Передбачається, що на основі блокчейн-платформи будуть створені довірчі відносини між всіма учасниками житлового ринку: державними органами, банками, фондом пайового будівництва, Росреестром, забудовниками та страховими компаніями. Це дозволить автоматизувати процеси у сферах житлового будівництва, іпотечного кредитування, оренди нерухомості та реалізації земельних ділянок, пояснюється в повідомленні.

На початку лютого цього року Федеральна служба державної реєстрації, кадастру і картографії (Росреестр) спільно з Зовнішекономбанком (ЗЕБ) і АІЖК зареєстрували перший у Росії договір участі в пайовому будівництві (ДДУ) із застосуванням технології блокчейн.

Технологія блокчейн — система організації розподіленої бази даних. За цієї технології, зокрема, працює база, де зберігається інформація про транзакції популярною у світі кріптовалюти биткоин. Основна перевага блокчейна перед традиційними банківськими операціями — відсутність посередників. Блокчейн не має центрального органу, тому транзакції перевіряються усіма учасниками системи. Програмний код мережі відкритий, і будь-хто може звернутися до нього, але особистість та інша персональна інформація залишаються таємницею. Все, що бачать творці блоків, — дані щодо кожної конкретної операції.



Категория: Недвижимость