Вибираємо район: що потрібно знати про Філі-Давыдково перед покупкою квартири


Опубликованно 14.08.2018 01:05

Вибираємо район: що потрібно знати про Філі-Давыдково перед покупкою квартири

Філі-Давыдково відноситься до числа самих компактних районів Москви: його площа складає всього 695,7 га, а чисельність населення — близько 115 тис. чол. Розташований в центрі Західного адміністративного округу (ЗАТ) столиці, район вважається одним з найбільш престижних і популярних у покупців житла.

«Захід, особливо Кутузовський проспект, традиційно респектабельне напрямок. До цього слід додати наявність трьох станцій метрополітену та паркові зони долини річки Сетунь. Також по сусідству з районом розташовані парк Перемоги і Філевський парк. Все це визначає знаходження Філі-Давыдково в двадцятці найдорожчих районів Москви поряд з ЦАО», — говорить генеральний директор компанії «Азбука житла» Володимир Каширцев.

За словами ріелторів, завдяки розвиненій інфраструктурі, кількості зелених зон і щодо хорошої екології Філі-Давыдково традиційно обирають сімейні покупці. Однак в останні роки цим районом все частіше цікавляться представники бізнесу, топ-менеджери російських і західних компаній, які прагнуть жити максимально близько до центру, але не хочуть переплачувати. «Особливо цінувався район поруч з ближньою дачею Сталіна, де він прожив останні 20 років. А от територія по іншу сторону від Кутузовського проспекту трохи менш затребувана на рахунок меншої площі рекреаційних зон», — додає керуючий партнер компанії «Метриум» Марія Литинецкая.

Інфраструктура

«Головна перевага Філі-Давыдково — його вдале розташування: район досить віддалений від центру, щоб не привертати натовпи туристів, при цьому перебуває на периферії і добре пов'язаний з іншими територіями. Крім того, тут відмінна транспортна інфраструктура, причому як для автомобілістів, так і для користувачів громадського транспорту», — перераховує Литинецкцая. Так, жителі району можуть користуватися відразу чотирма станціями метро «Слов'янський бульвар», «Мінська», «Кунцевская», «Піонерська».

Торговий центр «Часи року» (Фото: Олександра Краснова/ТАСС)

Район межує з Кутузовським проспектом, перехідним в Можайське шосе. Крім того, через територію Філі-Давыдково проходять Кастанаевская, Велика і Мала Філевська вулиці, а за меж району — Рубльовське і Аминьевское шосе, а також Мінська вулиця. Наявність великих магістралей з їх негативним впливом на екологічну обстановку нівелюється безліччю паркових зон поблизу: Суворовського, Солдатенковского, Ворошиловського, Филевской парків, заповідника «Долина річки Сетунь», Матвіївської лісу.

Соціальна інфраструктура району представлена 40 школами та дитячими садами, кадетским інтернатом, вісьмома поліклініками. Торгово-розважальна інфраструктура тут сконцентрована головним чином в районі Кутузовського проспекту і Аминьевского шосе, а об'єкти соціально-побутової інфраструктури розташовані в глибині району. У Філі-Давыдково є кілька торгово-розважальних центрів, найбільші з яких — «Пори року» і «Океанія».

Вхід на станцію метро «Слов'янський бульвар» (Фото: Микола Галкін/ТАСС)

В якості недоліку Марія Литинецкая називає відсутність ділових центрів, що передбачає маятникову міграцію — це частково компенсується наявністю розвиненої дорожньої мережі.

Новобудови

За даними опитаних «РБК-Нерухомістю» ріелторів, сьогодні на первинному ринку Філі-Давыдково представлений тільки один проект — житловий комплекс бізнес-класу «Квартал Тріумфальний» (раніше — «Кутузовська миля»), який реалізує компанія «ФЦСР». Зараз йде будівництво другої черги комплексу, його завершення планується у кінці 2018 року. Середня вартість квадратного метра тут складає 236,1 тис. руб., середній бюджет пропозиції — 30,2 млн руб.

Вторинний ринок

На вторинному ринку житла Філі-Давыдково зараз продається близько 600 квартир. Саме бюджетне пропозицію обійдеться в 4,3 млн руб. Мова йде про однокімнатній квартирі площею 24,8 кв. м у панельній п'ятиповерхівці. 52-метрова однокімнатна квартира комфорт-класу оцінюється у 8,9 млн руб. Ціни на преміальну нерухомість починаються від 20 млн руб., відзначають в компанії Est-a-Tet.

Вид на річку Сетунь. 1999 рік (Фото: Людмила Пахомова/ІТАР-ТАСС)

Середня вартість квадратного метра в районі становить 312,5 тис. руб. за цим показником Філі-Давыдково знаходиться на 18-му місці серед всіх московських районів, відзначають в компанії «Азбука житла». «Настільки високі значення пов'язані з наявністю на вторинному ринку не тільки будинків, побудованих ще в минулому столітті, але і відносно новою «вторинки». Наприклад, це проекти «Едельвейс», «Форт Кутузов» та інші», — пояснює Марія Литинецкая.

Перспективні проекти

Оскільки район досить компактний, тут немає великої кількості майданчиків для нового будівництва. Основний потенціал для девелоперського освоєння території Філі-Давыдково пов'язаний із зведенням будинків за програмою реновації — в цьому районі в неї потрапили 119 будинків, більшість яких зосереджена на вулиці Кастанаевской і вулиці Артамонова. Крім того, кілька десятків будинків буде знесено на Ініціативній, Кременчуцької, Кастанаевской вулицях, а також на вулиці Герасима Куріна. Так, компанія «ФЦСР» планує будівництво будинків на території кварталів 1-2, корп. 15, 16, 16а. «Серед можливих проектів можна позначити тільки комплекс апартаментів за адресою вулиця Франка, 15, загальною площею 60 тис. кв. м. Згідно проектної документації передбачається реалізація 562 квартир», — говорить Володимир Каширцев.

Історія

Територія сучасного району Філі-Давыдково — землі стародавніх сіл Мазилово і Давыдково, які довгий час належали боярам Наришкіним. Однак незважаючи на довгу історію, Давыдково відоме насамперед завдяки розташованому тут ближньої дачі Сталіна. Будинок, побудований в 1934 році за проектом архітектора Мартина Мержанова на лісовій ділянці площею 10 га, був улюбленою резиденцією глави радянської держави — тут він провів останні двадцять років життя.

Мазилово, житловий масив. 1989 рік (Фото: Олексій Жигайлов /Фотохроніка ТАСС)

Частину району займає колишня садиба Кунцево, яка вперше згадується в історичних документах в 1454 році. Протягом чотирьох століть тут знаходилися селянські поселення, велося господарство, розвивалися ремесла. У другій половині XIX століття на території Кунцева став формуватися невеликий дачний селище, який облюбували заможні купці і московські знаменитості — письменники, художники, музиканти. На початку ХХ століття стали селитися робітники заводів і фабрик у Філях, для яких згодом були побудовані конструктивістські робочі містечка. У 1920-ті роки Мазилово включили до складу Москви. До початку Великої Вітчизняної війни тут з'явилися житлові будинки, школи, культурно-побутові установи. Але основне житлове будівництво розгорнулося в 1960-ті роки, коли відбувалася масова забудова хрущовками нового мікрорайону Філі-Мазилово.

Читайте також: ріелторські путівники по районах

ЦАО

Арбат

Басманний

Пресненський

Таганський

Тверської

Хамовники

Якиманка

Красносельський

ЗАТ

Дорогомилово

Раменки

ЮЗАО

Зюзино

Південне Бутово

Черемушки

ЮАО

Північне Чертаново

ЮВАО

Некрасівка

ВАО

Перово

СВАО

Марфіно

Мар'їна Роща

САО

Молжаниновский, Східний і Внуково

Сокіл

Аеропорт

Бігової

ЗелАО

Зеленоград



Категория: Недвижимость