Від шоу-рум до теплиці: у Москві вибрали найкращі міські проекти


Опубликованно 15.08.2018 01:55

Від шоу-рум до теплиці: у Москві вибрали найкращі міські проекти

У Москві підвели підсумки MUF LAB 2018 — культурно-просвітницької ініціативи з розвитку міського середовища. Конкурс на кращі інноваційні, архітектурно-просторові та соціокультурні рішення пройшов у рамках Московського урбаністичного форуму.

Журі, до складу якого увійшли потенційні замовники — девелоперські компанії, музеї, банки, комерційні установи, — вибрали з 14 фіналістів трьох переможців, по одному в кожній з трьох номінацій. Організатори обіцяють, що всі проекти, які дійшли до фіналу, будуть доопрацьовані і реалізовані.

У номінації «Архітектурно-просторове рішення» кращим став проект «Місто в місті», запропонований петербурзької архітектурної лабораторією SA Lab для внутрішнього подвір'я Музею Москви. Ідея проекту — створення легкої трансформованої платформи, яка буде масштабуватися в залежності від заходу і сезону.

Головна площа — ядро громадського простору Музею Москви. Архітектори вирішили розмістити тут спеціальний подіум, по його периметру будуть встановлені вісім опор. Згідно з проектом, площа має форму логотипу музею, в неї світильники вбудовуються і невеликі фонтани, які здатні створювати ефект туману. На опори кріпляться світильники, між ними розтягуються легкі конструкції. На самому подіумі можна розмістити будь-які об'єкти, необхідні для проведення тимчасових заходів, — глядацькі сидіння, проектори, криті павільйони, виставкові планшети.

Трансформація внутрішнього подвір'я Музею Москви з проектом «Місто в місті» (Фото: SA lab)

Візуальна відкритість всього музейного двору збереже архітектурний вигляд і високу пропускну здатність відвідувачів. Тимчасово на будівлі можуть кріпитися арт-об'єкти, які будуть продовженням експозиції музею, привертаючи увагу перехожих. Відкрита зона може доповнюватися літніми терасами, місцями відпочинку поблизу входів у музей, малими архітектурними формами.

Переможцем у номінації «Технологічне рішення» став проект Showroom 2.0 UHome російської компанії UHome. Програмісти розробили технологію імітації житлових просторів та функціональних приміщень, яку називають «реальною реальністю» (на противагу віртуальної реальності). Завдяки їй у приміщенні імітується дія всіх сенсорних подразників (світло, запах, звук, повітряні потоки, тактильні відчуття), і людина відчуває себе всередині відтвореного фізичного об'єкта, будь то президентський люкс в п'ятизірковому готелі або бунгало на березі океану. Користувачі технології можуть завантажувати цифрові моделі будь-яких приміщень, у тому числі житлових квартир з видом з вікон в реальному часі, трансформувати і об'єднувати приміщення в нові функціональні об'єкти.

Візуалізація проекту Showroom 2.0 UHome (Фото: UHome)

Проект допомагає вирішувати проблему тривалих сенсорних депривації учасників дорогих місій і експедицій (Арктика, космос, підземна інфраструктура), а вихід продукту на ринок відкриває можливість необмеженої індивідуалізації житлових і робочих просторів корпораціям і приватним особам, каже засновник UHome Олександр Павлов. Девелоперам Showroom 2.0 UHome дає можливість використовувати таку шоу-рум ще до реального будівництва комплексу і застосовувати для всіх своїх об'єктів. Приміщення нових власників можна ексклюзивно обладнати технології UHome і використовувати, наприклад, як кімнати відпочинку або 5D-кінотеатр.

Переможцем у номінації «Соціокультурне рішення» став проект «Банк нашого двору» від російської компанії «Обрэкос». Йдеться про створення на базі відділення банку ВТБ платформи підтримки (автори називають її екосистемою розвитку) для локальних підприємців. Проект має дві складові — реальну й віртуальну. В самому відділенні пропонується створити відкриту переговорку для зустрічі учасників екосистеми в клубному форматі, а також круглих столів, лекцій, семінарів, майстер-класів співробітників банку та залучених спеціалістів.

Візуалізація програми «Банк нашого двору» (Фото: «Обрэкос»)

Віртуальна частина проекту включає створення онлайн-платформи з курсами для підприємців, майданчики для комунікації між учасниками екосистеми, а також з потенційними партнерами та замовниками, віртуальної біржі праці, бази знань (міська аналітика, юридична база і т. д. в рамках єдиного порталу) і інших цифрових банківських сервісів. Крім того, на цій платформі буде міститися все, що необхідно жителю району в одному додатку від банку ВТБ: знижки, акції, інформація про освітні програми, новини та події, агрегатор сервісів, палатежная система, нетворкінг і багато іншого.

Спеціальний приз журі отримав проект російської компанії IFarm project, яка розробила концепцію автоматизованих швидкомонтованих теплиць для міста. Інженери пропонують встановлювати такі теплиці на дахах бізнес-центрів, у парках, музеях, на балконах житлових будинків — завдяки невеликій вазі і гнучкою структурою ці модульні конструкції можуть розміститися де завгодно.

Теплиці на даху за проектом IFarm project (Фото: IFarm project)

За словами розробників, такі теплиці вирішать проблему відсутності свіжих овочів потрібної якості поза сезону їх природного вирощування. За рішенням журі, проект IFarm буде представляти Росію на міжнародному конкурсі творчих стартапів Creative Business Cup.



Категория: Недвижимость