Шахраї по оголошенню: 6 найбільш поширених пасток для орендарів


Опубликованно 03.09.2018 00:37

Шахраї по оголошенню: 6 найбільш поширених пасток для орендарів

Угоди, пов'язані з орендою нерухомості, залишаються одними з найбільш поширених. Багато в чому саме з цієї причини вони так приваблюють любителів легких грошей. Одночасно з початком високого сезону частішають випадки шахрайства, вважає директор проекту Domofond.ru Юлія Денщикова. «З фінансової точки зору власники зараз не в кращому положенні. Пропозицій багато, а попит невеликий. Багато квартир простоює. Знаючи про це, наймачі ведуть дуже жорсткі торги», — пояснює директор департаменту оренди квартир Penny Lane Realty Марина Шекера.

Укладання договору та підписання передавального акта — ще не привід розслаблятися. «Бажання орендарів заощадити — ось корінь усіх бід і живильне середовище для шахраїв. Варіантів обману безліч», — додає керуючий партнер агентства нерухомості Spencer Estate Вадим Ламін. Навіть отримавши ключі від квартири, мешканці можуть залишитися без грошей і даху над головою. Розповідаємо про шість найпоширеніших хитрощі, з якими ризикує зіткнутися будь-орендар.

1. Прийоми тіньового маркетингу

Штучні знижки дозволяють власникам квартир скоротити час простою своєї нерухомості. «Схема наступна: в оголошенні вказується вартість на 10% вище бажаної. Під приводом терміновості продавець запевняє, що готовий зробити знижку в розмірі 15%. Це виглядає як дуже солідний крок назустріч орендарю. На ділі ж квартира дістанеться всього на 5% дешевше, ніж аналогічна, але саме в цьому разі власник обжене конкурентів у своїй локації, а вигода орендаря буде дуже умовної», — пояснює керівник департаменту міської нерухомості «НДВ» Оксана Іванова.

За іншим сценарієм після перегляду квартири і заяви про готовність її орендувати клієнт дізнається нові подробиці. Несподівано може з'ясуватися, що зазначена в оголошенні ціна діє тільки при дотриманні певних умов. Наприклад, при довгостроковій оренді. За словами Оксани Іванової, якщо квартирант не готовий зв'язуватися з такими обтяженнями, власник вимагатиме доплату в розмірі від 10% до 20%. «Іноді при перегляді квартири або підписанні договору кажуть, що платити треба не тільки за лічильниками, але і всю квартплату. Плюс оплата консьєржа», — додає керівник департаменту оренди компанії «Азбука житла» Роман Бабічев.

2. Підроблені документи

Використання підроблених документів при укладенні таких угод — найбільш поширений вид шахрайства, вважає Вадим Ламін з агентства нерухомості Spencer Estate. Для оформлення договору зловмисник може надати фальшиві папери або копії оригінальних документів під приводом тимчасового виїзду власника квартири. Псевдориелтор проводить показ, підписує з клієнтом всі папери, отримує депозит і орендну плату, а потім зникає.

Як правило, таку житлоплощу шахраї знімають на короткий термін або подобово, а потім перездають в суборенду. Особливо заповзятливі за відведений час встигають знайти відразу кількох жертв. «Тільки просять заселитися на наступний день, коли житло звільниться. Чи треба говорити, що при спробі відкрити двері щасливий орендар виявляє, що вона закрита на другий замок, ключ від якого не дали», — розповідає Вадим Ламін.

«Є просто нечистоплотні громадяни, які є родичами власника і мають прописку за відповідною адресою. Поки господарі у від'їзді, вони здають їх квартири», — додає Марина Шекера. Однак прописка ніяких прав орендодавцю не дає, уточнює Оксана Іванова з компанії «НДВ»: «Якщо раніше можна було принаймні посилатися на втрату гербового свідоцтва про реєстрацію права власності, то відсутність ЕГРН нічим пояснити не можна. Якщо цей документ орендодавець не готовий надати — це привід пошукати іншу квартиру».

3. Привабливі пропозиції з передоплатою

Не варто спокушатися привабливими пропозиції за цінами нижче середньоринкових. Мова йде про квартири у метро зі свіжим ремонтом та оплатою комунальних послуг за рахунок власника. При розмові по телефону з'ясовується, що орендодавець нібито знаходиться по роботі в іншому місті чи навіть країні. Він просить орендаря перевести невелику суму в якості застави, щоб підтвердити серйозність намірів. Після того як шахрай отримує гроші, його номер телефону, більше не відповідає», — пояснює директор проекту Domofond.ru Юлія Денщикова.

Привабливі варіанти з мінімальним комісійною винагородою теж не обіцяють нічого доброго. Часто їх розміщують інформаційні агентства, які продають адреси і номери в реальності не існують орендодавців. У кращому випадку це будуть дані загальнодоступних безкоштовних інтернет-майданчиків. «Щоб клієнт був абсолютно впевнений у серйозності підприємства, йому висилають навіть договір про надання послуг, — розповідає директор компанії «Міель-Оренда» Марія Жукова. — Але якщо прочитати уважно і розібратися, це договір про надання інформаційних послуг».

За даними компанії «Інком-Нерухомість», попередня оплата за такими договорами коливається в діапазоні від 2 тис. до 4 тис. руб. «Поширена сьогодні шахрайська схема — представитися співробітником великої і солідної ріелторської фірми, таким чином дезорієнтуючи жертву. В нашу компанію надходять дзвінки від обманутих аферистами людей, причому телефонують з різних російських міст», — додає заступник директора департаменту оренди квартир компанії «Інком-Нерухомість» Оксана Полякова.

4. Угоди з частковою власністю

Після заселення можуть з'явитися родичі власника, який здав квартиру нібито без їх дозволу, попереджає Марія Жукова. Такий прийом працює, якщо орендоване житло знаходиться в частковій власності. У відповідності зі ст. 246-247 Цивільного кодексу Росії, без згоди всіх власників договір найму не буде визнаний дійсним. Недобросовісні господарі часто знаходяться в змові і лише розігрують перед черговою жертвою заздалегідь спланований сценарій.

Але зустрічаються випадки, коли пайовик дійсно передає квартиру третім особам без узгодження з іншими домовласниками. Вони можуть дізнатися про проведену операцію випадково — від сусідів або при особистому візиті. Згідно ст. 248 ЦК РФ, дохід від здачі майна в оренду розподіляється між учасниками часткової власності пропорційно їх часткам у праві на спільне майно. Тому якщо зацікавлені сторони не зможуть домовитися, квартиранта також чекає виселення.

Щоб уберегти себе від подібної небезпеки, при перевірці документів важливо звертати увагу на кількість власників житла. «Якщо в квартирі прописано кілька людей, необхідно у кожного взяти згоду на здачу житлової площі. В іншому випадку вони можуть вимагати покинути квартиру. Самостійно знімаючи житло, не всі орендарі обізнані про те, що важливо ознайомитися з випискою з будинкової книги», — пояснює Роман Бабічев.

5. Дострокове розірвання договору

Обов'язковою умовою при здачі квартири в оренду нерідко є сплата застави або страхового депозиту. Однак шахраї вигадують різні причини, щоб не повертати гроші. Наприклад, повідомляють про те, що вони були прийняті в рахунок плати за користування хазяйської меблями і технікою. «Наймача можуть попросити покинути квартиру раніше терміну і не повернути депозит, посилаючись на знос житла, який дуже складно зафіксувати і обґрунтувати», — розповідає Марина Шекера.

За словами Марії Жукової з компанії «Міель-Оренда», деякі орендодавці будують цілий бізнес, виселяючи мешканців під надуманими приводами. «Нам відома ситуація, коли власник квартири фактично заробляв гроші тим, що здавав своє житло в оренду, брав заставну вартість і незабаром виставляв мешканців на вулицю під різними приводами, не повертаючи при цьому запорука», — говорить вона.

Подібних неприємностей можна уникнути, якщо заздалегідь прописати в договорі санкції для ініціатора його дострокового розірвання. Документ не менш важливо включити умову внесення застави, а згодом отримати розписку про його сплату. Знизити ймовірність необґрунтованих звинувачень допоможе передавальний акт зі списком цінного майна та доданими фотографіями. Якщо навіть при дотриманні цих правил орендодавець відмовився повернути гроші, вирішити питання допоможе звернення до суду.

6. Сюрпризи, відкладені на потім

Обдурити орендарів можна, в тому числі навмисно приховавши від них важливі подробиці проживання. Наприклад, змовчавши про якісь істотні дефекти житлового приміщення. Виявити їх самостійно при перегляді буває неможливо. Власники не можуть розповісти, що влітку в квартирі стоїть неприємний запах з-за сусідства з шкіряним заводом або сміттєзвалищем. А невеликий косметичний ремонт дозволить приховати той факт, що мешканці будинку багато років безуспішно борються з цвіллю та грибком.

Уберегти себе від подібних проблем допоможе знайомство з майбутніми сусідами. У них же можна дізнатися і про те, як часто господар квартири заселяє нових мешканців. «Іноді орендодавці приховують наявність комах або не говорять про галасливих сусідів. На жаль, дані факти можна відзначити тільки після декількох днів проживання в квартирі. Тому перед укладенням договору краще познайомитися з сусідами, поговорити з консьєржем і з'ясувати всю інформацію», — радить Роман Бабічев з «Абетки житла».

Популярність набирає ще один спосіб шахрайства. Власник виставляє свій об'єкт для тривалої оренди, але за зниженою ціною — за проведення ремонтних робіт. Орендар сплачує за проживання на 20% менше, ніж треба, але зобов'язується виконати косметичний ремонт. «Він набуває оздоблювальні матеріали, усуває несправності, — пояснює Оксана Полякова з «Інком-Нерухомості». — Через два місяці, щойно зроблений ремонт, орендодавець вимагає мешканця звільнити квартиру. Напевно, щоб потім здавати її за повну вартість або проживати самому».



Категория: Недвижимость