7 найбільш поширених причин, через які судяться сусіди


Опубликованно 05.09.2018 00:34

7 найбільш поширених причин, через які судяться сусіди

Сварки між сусідами — поширене явище. Приводом для розбіжностей може бути що завгодно: сміття на сходовій клітці, дефіцит паркувальних місць, псування майна. У результаті колись добросусідські відносини стають неприязними і переростають у затяжний конфлікт. В окремих випадках суперечки між мешканцями будинку досягають масштабів, при яких сім'ї змушені підшукувати собі нове житло.

Коли усні заклики і спроби дійти згоди мирним шляхом більше не діють, конфліктуючі сторони звертаються в судові органи. «Більшість спірних ситуацій, що виникають між сусідами, вирішуються у позасудовому порядку. Однак мирного врегулювання перешкоджає жорстка позиція сторін у питаннях, що стосуються власного майна. Звернення ж до судів збільшує термін вирішення конфлікту, а також веде до додаткових фінансових витрат», — вважає юрист адвокатського бюро «А2» Ксенія Риф.

Між тим дозвіл сусідських конфліктів займає значну частину цивільних процесів. Ми виділили сім самих популярних причин, за яких звичайна сварка між мешканцями будинку може перейти в судову тяжбу.

1. Затоплення сусідів

Найчастіше до «сусідських війн» наводять аварійні ситуації, в яких мова йде про визначення розміру збитків та їх подальше відшкодування. Під це визначення підходить стандартна протікання води. «Як правило, причиною затоплення є незакритий у сусідів зверху кран, прорив батареї опалення, текти підводки до унітазу чи лопнув полотенцесушитель», — розповідає адвокат, керуючий партнер юридичної компанії «АВТ Консалтинг» Олександр Тарасов.

Навіть невеликі патьоки на стінах і стелі за сприяння грамотних юристів можуть обернутися для винуватця аварії великими фінансовими втратами. Куди більшу суму доведеться заплатити за псування цінних речей і загубленный ремонт. За словами Тарасова, найчастіше суди виступають на стороні потерпілих сусідів. При цьому в частині компенсації моральної шкоди позивачам зазвичай відмовляють. І все ж розмір виплат у подібних суперечках досягає в середньому від 100 тис. до 400 тис. руб. Він буде залежати від ступеня зносу ремонту в квартирі на момент затоки, площі ушкоджень, наявності зіпсованої меблів.

Постраждалій стороні важливо подбати про докази, що підтверджують факт заподіяння шкоди. Для цього потрібно запросити представників керуючої компанії та оцінювача, який здійснює повний розрахунок вартості збитку. На підставі отриманого акта про затоці і звіту незалежної експертизи можна претендувати на отримання компенсації — у добровільному порядку або через суд. Також не завадить зафіксувати сліди затоплення з допомогою фото - або відеозйомки. Такі матеріали наочно підтвердять характер заподіяної шкоди.

2. Галасливі вечірки

Порушення тиші та спокою в нічний час — ще один поширений привід для невдоволення сусідів. Акустичний дискомфорт заважає сну і повноцінному відпочинку. Потривожити громадський порядок можуть ремонтно-оздоблювальні роботи, гучна музика, перестановка меблів, дитячий плач, гра на музичних інструментах або розмови на підвищених тонах у пізню годину.

Обмеження, пов'язані з дотриманням тиші, в Москві діють з 23 до 7 годин. При цьому у вихідні дні і у свята забороняється проводити ремонт. Для цього відводиться спеціальний час по буднях — в інтервалі з 9 до 13 і з 15 до 19 годин. Якщо сусіди систематично шумлять і турбують мешканців будинку, юристи рекомендують викликати дільничного. Чим частіше фіксуються такі виклики, тим більше шансів покарати порушників.

«Але в цьому разі треба мати на увазі, що протокол про адміністративне правопорушення дільничний складе тільки в тому випадку, якщо сусід буде шуміти в момент його приїзду», — уточнює Тарасов з «АВТ Консалтинг». Крім того, потрібно отримати висновок Росспоживнагляду про перевищення допустимого рівня шуму. Згодом дублікати протоколів, свідчення сусідів, відеозапису, а також копії колективних скарг у КК або ТСЖ можна буде використовувати в якості доказів у суді.

3. Неузгоджена перепланування

Перевлаштування однієї квартири нерідко стає причиною незручностей всіх мешканців будинку. Спроби поліпшити функціональність приміщень можуть призвести до деформації несучих конструкцій і порушень у роботі інженерних систем. Наприклад, перенесення кухні на лоджію або балкон у ряді випадків спричиняє пошкодження не тільки сусідніх квартир, але і всього будинку. Тому отримати офіційний дозвіл на подібну перепланування неможливо.

Зустрічаються і такі випадки, коли в процесі перепланування мешканці задіюють частину спільного майна. Наприклад, приєднують технічні приміщення або горища. Це допустимо тільки з дозволу всіх власників приміщень у багатоквартирному будинку, уточнює юрист колегії адвокатів «Юков і партнери» Олександра Воскресенська. Приводом для конфлікту стають у тому числі встановлені без згоди інших мешканців тамбурні двері. Вони можуть стати перешкодою на шляху людей під час пожежної евакуації, додає член ради із взаємодії з інститутами громадянського суспільства при Раді Федерації Євген Корчаго.

Сусіди, котрі помітили ознаки незаконного перебудови, вправі звернутися з скаргою в керуючу компанію, житлову інспекцію і прокуратуру. Підтвердивши спроби досудового залагодження конфлікту результатами таких звернень, вони можуть подати заяву до суду. У разі позитивного рішення порушників зобов'яжуть узаконити перепланування або повернути приміщень первісний вигляд. Крім того, їм доведеться сплатити штраф і відшкодувати сусідам всі понесені збитки.

4. Агресивні тварини

У праві заводити домашніх тварин в Росії ніхто не обмежений. Проте в законодавстві досі немає чітких роз'яснень, які б визначали максимальну кількість вихованців у квартирі. При цьому далеко не всі власники готові задовольнятися однією собакою чи кішкою. З ще більшим нерозумінням стикаються власники екзотичних тварин — ведмедів, тигрів і крокодилів.

Сторонні звуки, неприємні запахи і бруд на сходовій клітці провокують конфлікти між сусідами. За словами генерального директора Юридичного бюро № 1» Юлії Комбаровой, в позовах між власниками заміської нерухомості до собак додаються бджоли і велику рогату худобу. Якщо тварина налякало або покусала сусідів, зіпсувало їх речі — це теж може стати приводом для судових спорів.

У ст. 5.1 Кодексу міста Москви про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність за недотримання правил утримання домашніх тварин. Наприклад, забруднення тваринами місць загального користування в багатоквартирних будинках загрожує їх власникам штрафом від 2 тис. до 3 тис. руб. Щоб закликати господарів до відповідальності, необхідно звернутися в районне УВС. Крім того, можна скласти колективну скаргу в житлово-експлуатаційну організацію або відразу в прокуратуру.

5. Земельні спори

Власники заміської нерухомості в суді зазвичай сперечаються з-за землі. Такі конфлікти загострюються, наприклад, при заміні старих огорож. «Найчастіше власники, які вирішили замінити паркан, не можуть утриматися від спокуси пересунути його на півметра вперед, а захоплення території не залишається непоміченим», — пояснює Юлія Комбарова.

Довести право на частину ділянки непросто через плутанину у документах, вважає керуючий партнер колегії адвокатів «Старинський, Корчаго і партнери» Володимир Старинський. «У 90-ті роки багато кордону позначалися дуже умовно і не відповідали реальним ділянкам, тому такі спори не можуть бути дуже довгими і витратними», — додає експерт.

За даними судового департаменту при Верховному суді Росії, кількість позовів, пов'язаних з постановкою на облік та визначенням меж земельних ділянок, збільшується. У 2016 році росіяни подали 2,88 тис. таких позовів, а в 2017-му їх кількість зросла до 4,39 тис. Юрист адвокатського бюро «А2» Ксенія Риф пов'язує збільшення земельних конфліктів з новими вимогами. З 1 січня 2018 року набрав чинності заборона на проведення операцій з ділянками, межі яких не визначені належним чином. Згідно зі статистикою Росреестра, в 2017 році більше 10% від загальної кількості заяв про реєстрацію прав на земельні ділянки супроводжувалося заявами про здійснення кадастрового обліку.

За словами Ксенії Риф, також широко поширені суперечки із-за доступу до комунікацій, розташованих на сусідній ділянці. Сюди ж можна віднести несанкціоноване втручання в інженерні мережі та зведення парканів, які не відповідають встановленим технічним вимогам. Наприклад, часто їх роблять занадто високими і з легкозаймистих матеріалів. Будівництво додаткових будівель в безпосередній близькості до межі сусідньої ділянки — ще одна причина судових розглядів.

6. Домашній бізнес

Ведення комерційної діяльності в житловому приміщенні — явище нерідке. У своїй квартирі мешканці можуть влаштувати офіс, склад, виробничий цех або приватний дитячий садок. Все це порушує права людей, які проживають по сусідству. Між тим закон дозволяє використовувати квартири під офіси, але тільки при дотриманні певних умов.

«Житлове приміщення допустимо використовувати для наукової, творчої, адвокатською і тому подібної діяльності. У всіх інших випадках у відповідності з п. 3 ст. 288 Цивільного кодексу Росії використання житлового приміщення допускається тільки після його перекладу в нежиле», — пояснює партнер юридичного бюро «Замоскворіччя» Дмитро Шевченко.

Якщо ця вимога не дотримується, сусіди мають право повідомити про порушення дільничному, в житлову інспекцію та наглядові органи, які несуть відповідальність за експлуатацію приміщень в сфері бізнесу, торгівлі, послуг. Коли скарги не допомагають, слід звертатися в прокуратуру з проханням про проведення перевірки.

7. Дефіцит паркувальних місць

Прибудинкова територія, частиною якої є парковка, теж являє собою спільну власність усіх мешканців. І все ж автолюбителі традиційно ділять паркувальні місця на «свої» і «чужі». Порушників цих негласних домовленостей може чекати жорстоке покарання у вигляді розбитих стекол, проколотих коліс і скинутих на дах автомобіля цеглин. Нерідко мешканці, які самі приписують собі право власності на машино-місця, резервують їх за допомогою різних блокаторів — ланцюжків, стовпчиків, огорож.

За словами Юлії Комбаровой, позови проти мешканців, самовільно захопили громадські території, теж доходять до суду. Це ж підтверджує і Ксенія Риф з адвокатського бюро «А2»: «До числа найбільш популярних спорів між власниками жилих приміщень відносяться позови про усунення перешкод у доступі до спільного майна багатоквартирного будинку. В тому числі через встановлення огороджувальних конструкцій на паркувальних місцях».

Власники, які не знайшли вільного місця на парковці, в обхід всіх правил залишають свої автомобілі на дитячих майданчиках, газонах і тротуарах. А це ще один привід для виникнення конфліктів між сусідами. У подібній ситуації юристи рекомендують звертатися в районне УВС. Жителі столиці можуть повідомити про незаконну паркування через мобільний додаток «Помічник Москви». А для ліквідації блокіраторів потрібно скласти скаргу на ім'я керівника ЖЕКУ. В ідеалі — колективну.



Категория: Недвижимость