Відомства не змогли домовитися про зростання тарифів на послуги ЖКГ


Опубликованно 06.09.2018 00:00

Відомства не змогли домовитися про зростання тарифів на послуги ЖКГ

Влада обіцяла до 23 серпня узгодити розмір індексації тарифів ЖКГ на майбутній рік. Однак єдине рішення досі не знайдено. Консолідована позиція відомств, розроблена на нараді у віце-прем'єра Росії Віталія Мутко, допускає обидва обговорюються варіанти, повідомляє «Коммерсантъ».

Раніше Мінекономрозвитку і Міненерго запропонували збільшити тарифи з 1 січня на 1,7%. Проте думка представників відомств не зійшлося щодо індексації другого етапу. Так, Мінекономрозвитку виступає за підвищення тарифів з 1 липня 2019 року на 2,4%. У відомстві вважають, що двоетапна індексація дозволить синхронізувати податкове і тарифне законодавство, а сукупний зростання тарифів не перевищить інфляції. При цьому в Міненерго наполягають на коригуванні величини річної індексації на 4%. За словами заступника глави міністерства В'ячеслава Кравченко, індексація на рівні 2,4% нижче інфляції.

Думку ФАС з цього питання не озвучувалося до 30 серпня. В четвер її голова Ігор Артем'єв висловився проти двохетапного зростання тарифів. У службі підтримують першу індексацію — на 1,7%. При цьому вони вважають припустимим збільшення цін тільки в тих регіонах, де тарифи на житлово-комунальні послуги значно нижче. Чиновник також уточнив, що в двох з кожних трьох регіонів Росії тарифи вище економічно обґрунтованого рівня. У цьому випадку їх необхідно знижувати або витрачати доходи на ремонт і модернізацію.

За результатами наради у Віталія Мутко відомства зобов'язали до 14 вересня опрацювати пропозиції ФАС по перегляду базового рівня операційних витрат організацій ЖКГ з урахуванням продуктивності праці, а також підвищення індексу ефективності таких витрат.

Необхідність двофазного підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги викликана підвищенням ставки ПДВ з 18% до 20% з 1 січня 2019 року. Ця міра покликана запобігти негативні тарифні наслідки — зокрема, скоротити ризик виникнення випадаючих доходів, які можуть призвести до неконтрольованого зростання цін для населення.



Категория: Недвижимость