Оренда квартир в Москві: що буде з цінами цієї осені


Опубликованно 08.09.2018 00:01

Оренда квартир в Москві: що буде з цінами цієї осені

Одна з основних тенденцій на ринку оренди квартир — цінова стабільність. Орендні ставки найбільш ліквідних недорогих об'єктів вже кілька років не знижуються, але і значущого зростання не спостерігається, кажуть ріелтори.

Осінь — традиційно час активності на орендному ринку. Ми попросили експертів розповісти, що буде з цінами на оренду квартир в цьому сезоні.

Стабілізація на орендному ринку

Ситуація на столичному ринку оренди житла стабілізувалася. Про це, по-перше, говорить те, що орендні ставки стоять на місці. «Протягом останніх років середня вартість найму квартир економ-класу змінюється лише в межах ринкових коливань — на 1-3%, — розповіла директор компанії «Міель-Оренда» Марія Жукова. — За нашими оцінками, з початку 2018 року середні ставки оренди зросли не більше ніж на 1-1,5%».

По-друге, на ринку знову стало помітним чергування високих і низьких сезонів. Як розповіла заступник директора департаменту оренди квартир «Інком-Нерухомість» Оксана Полякова, в розпал кризи в 2015 році діловий сезон серпня-вересня пройшов майже непомітно і був відзначений лише невеликим зростанням інтересу наймачів. Рік потому було зафіксовано врівноваження попиту і пропозиції в економ-класі.

«У цьому році на тлі подальшої адаптації учасників ринку до економічних реалій з великою часткою ймовірності можна прогнозувати 20%-ве домінування попиту над пропозицією», — зазначила вона.

Зараз високий орендний сезон у розпалі — в місто повернулися студенти, дачники, які знімали житло на літо за містом, відпускники, які відклали вирішення житлових питань до осені, а також сезонні працівники. Але ажіотажу і паніки на ринку немає — і орендодавці і орендарі поводяться спокійно і розважливо, кажуть ріелтори.

«Власники стали лояльніше і намагаються не висувати вимог до мешканцям одразу в рекламних оголошеннях, не відкидають заочно кандидатів, які здаються їм неідеальними (тобто не підходять з національної, статевої приналежності, віку або сімейного стану). Всі важливі питання сторін сьогодні прийнято вирішувати при особистій зустрічі», — розповіла Оксана Полякова.

У той же час власники вже не так охоче йдуть на будь-які поступки, щоб здати квартиру, відзначають експерти. Наприклад, зараз тільки 35% наймодавців готові на прохання мешканців оновити обстановку або техніку або усунути неполадки в квартирі, хоча в розпал кризи (в 2015 році) їх було 80%, а в докризовий період — не більше 15%.

Найдешевші пропозиції

Найбільший обсяг пропозицій на ринку оренди складають квартири економ-класу — близько 70% від загального обсягу житла, виставленого на ринок, відзначають аналітики «Інком-Нерухомості». На них же припадає 74% споживчого попиту. Найбільш затребувані — квартири вартістю від 20 тис. до 38 тис. руб. в місяць.

«Недорогі пропозиції дуже швидко йдуть з експозиції — орендарі знаходяться за один-два дні, а то й за пару годин, — розповіла заступник директора департаменту оренди квартир компанії «Інком-Нерухомість» Оксана Полякова. — Але бази даних постійно поповнюються новими об'єктами. З розвитком метрополітену розширюється асортимент ліквідних пропозицій: квартири у віддалених районах в пішій доступності від станцій метро користуються великою популярністю у орендарів — недорого і зручно добиратися».

Мінімальні орендні ставки на квартири в Москві, за словами експертів «Міель-Оренди», починаються від 19-20 тис. руб. в місяць. За даними «Інкому», у серпні найдешевша квартира в Москві здавалася за 19,9 тис. руб. в місяць. Це «однушка» майже без меблів і без холодильника на останньому поверсі дев'ятиповерхового панельного будинку на вулиці Гур'янова на південно-сході столиці.

Середня вартість найму однокімнатних квартир економ-класу становить 31 тис. руб. на місяць, двокімнатних — 41 тис. руб. на місяць, трикімнатних — 49 тис. руб. в місяць.

Популярні «однушки»

Однокімнатні квартири залишаються самим популярним форматом для найму — більше 30% всіх орендарів розглядають саме «однушки», відзначають аналітики компанії «Міель-Оренда». При цьому частка пропозиції однокімнатних квартир складає не більше 12% від загального числа пропозицій.

У серпні майже 40% «одиничок» у Москві пропонували за ціною від 25 тис. до 30 тис. руб. в місяць. На другому місці за кількістю пропозицій — квартири вартістю від 30 тис. до 35 тис. руб. в місяць. Пропозиції вартістю до 25 тис. руб. в місяць теж є, але їх зовсім небагато — близько 12% від загального числа здаються однокімнатних квартир.

Найбільша кількість однокімнатних квартир економ-класу пропонується в Південному окрузі Москви (15,07%), трохи від нього відстає Південно-Східний округ (14,21%). Найменше квартир в цьому сегменті представлено в Центральному окрузі — 4,39%.

Прогнози

Незважаючи на помітне зростання попиту, істотного підвищення цін на орендні квартири цієї осені не передбачається, але і до зниження цін передумов немає, кажуть ріелтори. Більшість власників не готові поступатися в ціні, але і наймачі чітко визначають для себе можливий бюджет найму, оскільки рівень їх платоспроможності не підвищився. Якщо вибраний об'єкт виявляється дорожче, то вони віддають перевагу іншому варіанту — нехай поступається за якістю та місцем розташування, але більш доступного за вартістю.



Категория: Недвижимость