У Москві відреставрували створені Врубелем фасади садиби Мамонтова


Опубликованно 11.09.2018 05:49

У Москві відреставрували створені Врубелем фасади садиби Мамонтова

У Москві на Садовій-Спаській вулиці завершилася реставрація флігеля міської садиби російського мецената і промисловця Сави Мамонтова. Фасади будівлі з світлого цегли створені за ескізами художника Михайла Врубеля в римсько-візантійському стилі. Про це повідомляється на сайті столичної мерії.

Це єдина збережена споруда на території садиби Мамонтова. Будівля є об'єктом культурної спадщини. Спочатку в присадибній флігелі розташовувалися каретний сарай і стайня, а в 1890-х роках до господарського відсіку був прибудований двоповерховий житловий будинок, уточнюється в матеріалі.

Саме в цій будівлі знаходилася квартира самого Врубеля. Перший поверх зайняли житлові кімнати, а на другому розташувалася майстерня живописця. Крім Врубеля в садибі Мамонтова часто гостювали співак Федір Шаляпін, композитор Сергій Рахманінов і художник Віктор Васнецов, випливає з публікації.

Реставратори заповнили втрачений цегла, максимально наближений до того, що використовували при будівництві понад 100 років тому, і захистили його декоративним покриттям бежевого кольору. Над дверними прорізами, розташованими на вулиці, за образом оригінальних відтворені ковані металеві козирки і ліхтарі, йдеться в замітці.

Сава Мамонтов — підприємець та меценат. Він займався залізничним будівництвом, на якому заробив свій статок. Значну частину грошей Мамонтів витратив на підтримку талановитих митців, таких як Михайло Врубель, Ілля Рєпін, Віктор і Аполлінарій Васнецови, Василь Полєнов, Павло Трубецькой, Ілля Остроухов, Михайло Нестеров, Костянтин Коровін і Ісаак Левітан.

Михайло Врубель — російський художник рубежу XIX–XX століть, який працював практично у всіх видах і жанрах образотворчого мистецтва: живописі, графіці, декоративній скульптурі й театральному мистецтві.



Категория: Недвижимость