Верховний суд роз'яснив норми перепланування житла


Опубликованно 13.09.2018 00:58

Верховний суд роз'яснив норми перепланування житла

Прибудова до житлового приміщення є самовільною, якщо в ході реконструкції змінилися параметри не тільки квартири, але і самого будинку. До такого висновку дійшов Верховний суд, пише «Російська газета».

Роз'яснення Верховного суду знадобилися після низки судів нижчих інстанцій. Сім'я з чотирьох чоловік звернулася до чиновників, щоб узаконити перепланування своєї квартири, площа якої з 28,4 кв. м була збільшена до 60,1 «квадрата» за допомогою двох прибудов, пише «РГ».

Всі прибудови відповідали нормам безпеки, але чиновники відмовилися легалізувати квартиру. Сім'я пішла в суд і виграла справу. Тоді місцева влада звернулися до Верховного суду, який постановив, що в ході перепланування змінилися параметри не тільки квартири, але й житлового будинку, йдеться в замітці.

За межами будівлі на прилеглій земельній ділянці з'явилися капітальні будови на монолітному залізобетонному фундаменті з зовнішніми цегляними стінами та дахом з шиферу. В одній прибудові перебувала житлова кімната, а в іншій — санвузол та спальня з дверима на вулицю. Таким чином, квартира зайняла частину земельної ділянки поруч з будинком, уточнює видання.

Верховний суд пояснив, що самовільною спорудою є споруда, зведена на земельній ділянці, не наданому в установленому порядку. Особа, яка здійснила самовільну будівлю, не набуває на неї право власності і не має права розпоряджатися нею, випливає з публікації.

Суд вищої інстанції пояснив, що право власності на самовільну споруду може бути отримано при наявності згоди всіх власників квартир у багатоповерхівці віддати частину прибудинкової території. Також Верховний суд заявив, що необхідно виявити правовий статус переробок: перебудова, перепланування чи реконструкцію. Якщо перепланування і перевлаштування можна затвердити заднім числом, то при самовільної реконструкції жодних шансів її легалізувати немає. Таким чином, рішення судів нижчих інстанцій скасовано, а справу направлено на новий розгляд, написано в статті.

Раніше опитані «РБК-Нерухомістю» експерти розповіли про п'ять помилки перепланування житлових приміщень. Навіть незначне втручання в конструктив будівлі може призвести до серйозних фінансових втрат, пояснили аналітики.



Категория: Недвижимость