Банки розглядають можливість посилення умов для отримання іпотеки


Опубликованно 16.09.2018 00:52

Банки розглядають можливість посилення умов для отримання іпотеки

Банк Росії може посилити умови отримання іпотечних позик. Про це розповіла голова департаменту фінансової стабільності Центробанку Єлизавета Данилова на Х Глобальному форумі Альянсу за фінансову доступність. Таке рішення можуть прийняти з-за великої кількості позик з низьким початковим внеском, повідомляє «РІА Нерухомість».

Ринок іпотечного кредитування зростає швидкими темпами, зазначила Єлизавета Данилова. При цьому необхідно зберігати стандарти кредитування на високому рівні і не допускати надміру великих ризиків. З 1 січня 2018 року для іпотечних кредитів вже застосовуються підвищені коефіцієнти в розмірі 150%. Однак представники російського фінансового відомства вважають, що якщо на ринку збережеться тривожна тенденція, яка полягає у високій частці кредитів з низьким першим внеском, то з 1 січня 2019 року потрібно збільшити ці коефіцієнти до 200%.

Вона також уточнила, що в нашій країні показник LTV, що складається у відношенні суми кредиту до вартості застави, протягом останніх кварталів постійно збільшувався. Таким чином, сьогодні понад 40% видач припадає на кредити з LTV більше 80%.

У першому кварталі поточного року 44% іпотечних позик були видані російськими кредитними організаціями з початковим внеском до 20%. На тлі падіння процентних ставок і зростання реальних заробітних плат погашати їх простіше, однак при виникненні кризи можуть виникнути масові неплатежі. При цьому, на думку експертів, найбільш ризикована іпотека — кредити з першим внеском до 10%.



Категория: Недвижимость