Ріелтори помітили повернення інвесторів на ринок житла Москви


Опубликованно 17.09.2018 00:26

Ріелтори помітили повернення інвесторів на ринок житла Москви

Ріелтори помітили повернення інвесторів на ринок московського житла після трирічної відсутності. У серпні 12% угод на вторинному ринку було скоєно консервативними інвесторами з метою збереження грошових коштів. Про це йдеться в прес-релізі ріелторської компанії «Інком-Нерухомість».

В період з 2015 по 2017 рік компанія не фіксувала подібних угод на столичному ринку — всі покупки здійснювалися тільки за необхідності. За оцінкою фахівців компанії, повернення інвесторів пов'язаний зі зниженням процентних ставок за банківськими депозитами в поєднанні з закінченням періоду тривалого падіння цін на столичні квартири. Також інтерес інвесторів підстьобнуло ослаблення рубля і побоювання нових санкцій відносно найбільших держбанків, говориться в матеріалах компанії.

Ослаблення рубля в серпні призвело до збільшення попиту з боку покупців, але не викликало ажіотажу 2014 року, коли після стрімкого падіння рубля в «чорний вівторок» покупці буквально змітали все для порятунку коштів, відзначають аналітики компанії. Тоді вони не замислювалися про майбутнє зниження цін, з 2015 по 2017 рік впали майже на 25%. Столична «вторинка» частково повернула довіру до себе в якості умовної інвестиції, яке повністю втратила після девальвації рубля три з половиною роки тому, каже директор департаменту вторинного ринку компанії «Інком-Нерухомість» Сергій Шлома. За даними компанії, в серпні попит (кількість внесених авансів) на 10% перевищив показник річної давності.

За словами Сергія Шломы, сьогодні низький відсоток по вкладах в банках ставить умовного володаря кількох мільйонів рублів перед вибором: покласти заощадження під трохи більше 5% річних в банк або купити квартиру і отримувати дохід від здачі в оренду на рівні 5-7% на рік. До того ж нерухомість має потенціал зростання вартості, а це ще додатково приблизно 5% — разом до 12% річних, додає експерт. Сьогодні, за оцінками «Інкому», в ощадних цілях набувають однокімнатні квартири низького та середнього класів комфортності поруч з метро для подальшої здачі в оренду.

У 2015 році ріелтори відзначали, що інвестори перестали розглядати вторинний ринок житла в Москві як джерело збереження капіталу, так як прибутковість від здачі квартир в оренду була нижче, ніж банківські депозити.



Категория: Недвижимость