Іпотека під питанням: як банки відреагують на підвищення ключової ставки


Опубликованно 18.09.2018 00:28

Іпотека під питанням: як банки відреагують на підвищення ключової ставки

До кінця року в Росії зростуть ставки за іпотечними кредитами, вважають опитані РБК-Нерухомістю» банкіри та експерти. Після п'ятничного підвищення ключової ставки на 0,25 процентних пункту — з першого грудня 2014 року — банки вже переглядають свої іпотечні програми.

Редакція «РБК-Нерухомості» попросила найбільших гравців іпотечного ринку Росії прокоментувати, як рішення регулятора позначиться на вартості іпотеки.

Підвищення ключової ставки не можна назвати несподіваним чи чимось екстраординарним, але коментарі Банку Росії з приводу майбутньої траєкторії ключової ставки виявилися досить жорсткими, відзначає заступник голови правління банку «ДельтаКредит» Ірина Асланова.

«Банк Росії в прес-релізі не обговорює можливість відновлення пом'якшення грошово-кредитної політики і акцентує увагу на тому, що питання про подальше підвищення ключової ставки залишиться на порядку найближчих засідань. У зв'язку з цим можна очікувати, що підвищення ключової ставки на 0,25 п. п. найближчим часом транслюється у відповідне зростання процентних ставок за іпотечними кредитами. Його підтримає не тільки саме підвищення ключової ставки, але і зміна очікувань з приводу її майбутньої динаміки», — розповіла Асланова «РБК-Нерухомості».

Поки що підвищення ключової ставки не є істотним для того, щоб різко скоротився попит на іпотечні кредити. Більш того, можливий короткочасний сплеск попиту на іпотеку, обумовлений прагненням скористатися поточними щодо більш вигідними умовами кредитування, вважає Асланова. Позичальникам можна рекомендувати оформляти іпотеку за поточними умовами, а якщо умови покращаться, кредит можна буде рефінансувати.

У ВТБ також не виключили, що підвищення ключової ставки відіб'ється на вартості залучення, проте як саме, поки невідомо, повідомили в прес-службі. Ощадбанк, який є найбільшим гравцем на ринку іпотечного кредитування, відмовився коментувати можливе підвищення ставок за своїми продуктами. При цьому раніше в правлінні Ощадбанку заявляли, що подальшого зниження кредитних ставок не буде. За прогнозом кредитної організації, за підсумками 2018 року ставка становитиме 7,5%, що на 0,25 п. п. вище поточного рівня.

«Підвищення ключової ставки відіб'ється на всіх бізнес-процесах, пов'язаних з банківською діяльністю, в тому числі на іпотечних ставках, — вважає перший заступник голови ради Альфа-Банку. — Але чекати різкого зростання я б не став: наш Центральний банк діє дуже обережно, хоча зовнішні процеси на зразок нових санкцій або подальшого ослаблення рубля можуть змусити ЦБ повторно підняти ключову ставку до кінця року».

Тенденція до зниження іпотечних ставок пройшла, вважає голова комітету Держдуми з фінансового ринку, голова ради Асоціації банків Росії Анатолій Аксаков. При цьому подальшої жорсткості грошово-кредитної політики з боку ЦБ і подорожчання кредитів він не очікує. «Ситуація стабілізується і навіть піде у зворотному напрямку після виборів у конгрес США. Жорстка риторика і очікування нових санкцій підуть на спад, що призведе до зміцнення рубля».

«Поки банки не поспішають підвищувати іпотечну ставку слідом за ключовою. З боку ЦБ пролунав чіткий сигнал, що нинішня ситуація — свого роду страхувальна захід, і ставки скоро знову можуть піти вниз», — вважає директор з маркетингу та розробки продукту девелоперської ГК «А101» Дмитро Квітів. При цьому, за словами Дмитра Коль, деякі великі банки нещодавно вже підвищили іпотечні ставки на 0,5–1%, на що ринок відповів сплеском попиту — люди побачили загрозу подальшого зниження доступності житла і поспішили придбати квартиру на кращих умовах.



Категория: Недвижимость