Яке житло купують росіяни в Грузії і скільки воно коштує. Відео


Опубликованно 21.09.2018 00:47

Яке житло купують росіяни в Грузії і скільки воно коштує. Відео

Туристичний потік росіян до Грузії зростає щороку. У 2017-му цю закавказьку країну відвідало 1,4 млн туристів з Росії, що на 30% більше, ніж в 2016-м. Такі дані містяться у звітах Міністерства туризму Грузії. Найпопулярніші місця для відпочинку росіян в цій країні — столиця Тбілісі і чорноморський курорт Батумі. Остання локація стала популярною у росіян і для покупки курортної нерухомості, кажуть місцеві ріелтори і забудовники.

Сьогодні росіяни складають близько 40% серед іноземних покупців житла в Батумі, говорить генеральний директор девелоперської компанії ORBI Group Іраклій Квергелидзе. Головним форматом, який залучає в Батумі покупців з Росії, є апартаменти в курортних житлових комплексах, додає він. Попит стимулює місцевих девелоперів збільшувати обсяги будівництва, підтверджує директор агентства нерухомості Batumi Realtor Тамара Тоноян. «Якщо ще кілька років тому тут будувалося близько десяти житлових і апартаментних комплексів, то сьогодні близько двадцяти», — говорить вона.

Ціни на житло в Батумі починаються від $300 (20 тис. руб.) і можуть перевищувати $2,5 тис. (170 тис. руб.) за 1 кв. м. «На вартість впливають такі фактори, як якість проекту, його розташування, видові характеристики квартири і т. д.», — пояснив Тоноян. За словами Квергелидзе, в середньому однокімнатні апартаменти в Батумі коштують близько $37-40 тис. (2,5–2,7 млн руб.)

Процедура покупки нерухомості в Грузії

Закони дозволяють іноземним громадянам вільно купувати в Грузії будь-яку нерухомість, крім земельних ділянок сільськогосподарського призначення. На території Грузії іноземні громадяни не обкладаються ніякими податками на придбання нерухомості.

Оформлення всіх операцій з нерухомістю відбувається у відділеннях Національного агентства публічного реєстру та займає кілька годин. Для покупки нерухомості в Грузії потрібне укладення попереднього договору з забудовником та внесення завдатку (від 10% вартості нерухомості). Після цього укладається основний договір купівлі-продажу і відбувається внесення грошей на рахунок забудовника через банківський переказ в місцевій валюті (ларі). Оплата з-за кордону повинна бути здійснена в доларах США або в євро. Фінальний етап — державна реєстрація правочину, документ зберігається в державному реєстрі.



Категория: Недвижимость