Аналітики спрогнозували зростання пропозиції новобудов у Москві в два рази


Опубликованно 22.09.2018 00:38

Аналітики спрогнозували зростання пропозиції новобудов у Москві в два рази

Сукупний обсяг пропозиції новобудов Москви за підсумками серпня становив 3,9 млн кв. м. В найближчому майбутньому на ринок може вийти ще 5,3 млн кв. м житла, дозволу на будівництво якого видано столичною владою у цьому році. Таким чином, пропозиція новобудов у Москві може зрости удвічі навіть з урахуванням поглинання існуючого пропозиції. Такий прогноз міститься в прес-релізі компанії «Мосреалстрой» (входить в АТ «Мосинжпроект», що належить уряду Москви).

Загальна площа житлових будинків, дозвіл на будівництво яких було видано в Старій Москві з початку 2018 року, склало, за даними столичної компанії, рекордні 7,2 млн кв. м. При цьому 1,8 млн кв. м з них вже виведені на ринок, відзначається в прес-релізі.

«Настільки значимий обсяг перспективного пропозиції вже є одним з ключових факторів, що впливають на ринок столичної нерухомості поряд із змінами іпотечних ставок і нормативним регулюванням галузі», — стверджує керівник відділу аналітики компанії «Мосреалстрой» Катерина Миколаєва.

На її думку, незважаючи на рекордну купівельну активність літа 2018 року, важко прогнозувати високий попит на вже виведені в продаж 3,9 млн кв. м і перспективні 5,3 млн кв. м. Дійсно, в серпні поточного року на ринку новобудов Москви скоєно на 42,6% більше угод, ніж у серпні 2017-го. Але основним драйвером тут виступили знижені іпотечні ставки, підкреслює Катерина Миколаєва.

Формується у вересні зворотний тренд на підвищення ставок підштовхує покупців швидше купувати квартири на вигідних умовах. Однак як тільки він вичерпає себе, потрібні додаткові стимулятори попиту, говориться в матеріалах «Мосреалстрой».

«Щоб на ринку покупця реалізувати свої проекти, забудовникам доведеться знижувати ціни і одночасно підвищувати якісні характеристики об'єктів. Зменшення маржинальності змусить багатьох гравців відкласти висновок проектів на ринок — в очікуванні більш комфортних економічних умов, поліпшення інфраструктури району та зниження конкуренції в локації», — вважає Катерина Миколаєва. Однак дозволу на будівництво обмежені терміном дії — рано чи пізно вивести об'єкти все одно доведеться, додає вона.

Окреслені перспективні 5,3 млн кв. м запроектовані за старими правилами — без проектного фінансування, наголошується в прес-релізі. На думку аналітиків компанії, відсутність зайвих витрат дозволяє девелоперам реалізовувати більш гнучку цінову політику, однак в умовах агресивного конкурентного середовища зберегти якість і фінансову стабільність буде складно, що загрожує додатковими ризиками для пайовиків.



Категория: Недвижимость