Скільки коштують дачі та котеджі в Підмосков'ї цієї осені


Опубликованно 22.09.2018 00:39

Скільки коштують дачі та котеджі в Підмосков'ї цієї осені

Ринок заміської нерухомості Підмосков'я ніяк не оговтається від кризи. Вже кілька років поспіль триває зниження середнього чека покупки дач, котеджів і таунхаусів, а їхня пропозиція зростає, що говорить топ-менеджер ріелторського агентства «Міель-Мережа офісів нерухомості» Світлана Вольська.

Керівник аналітичного центру компанії «Інком-Нерухомість» Дмитро Таганов також відзначає, що на ринку заміського житла як і раніше сильні кризові явища. «У покупців не вистачає грошей, а у девелоперів — цікавих проектів, які вони могли б запропонувати», — пояснює він.

На відміну від інших сегментів московського ринку відновлення на заміському поки не сталося, власники змушені знижувати ціни: з початку року середня вартість приватних будинків в Підмосков'ї (без урахування елітного і преміального сегментів) знизилася на 8%, говорить аналітик онлайн-сервісу оголошень ЦІАН Марія Борисова.

Середня ціна дачі в Підмосков'ї в 4 рази перевищила бажаний бюджет угоди

Враховуючи затовареність ринку заміської нерухомості і не завжди адекватне ціноутворення, покупці мають широкі можливості для вибору, каже Світлана Вольська. Однією з головних тенденцій цього року, на її думку, стало бажання клієнтів отримати за свої гроші все в кращому стані. «Якщо це будинок в стані «заїжджай і живи», якщо ділянка з підведеними комунікаціями. Зараз нікому не цікаво купувати напівфабрикат і потім витрачати час, гроші і сили на доопрацювання», — зазначає експерт.

Ціни на заміське житло

Цієї осені середній бюджет покупки будинку в Підмосков'ї, за оцінками ріелторів, становить 5,2–6,3 млн руб. (без урахування елітного і преміального сегментів). У зв'язку з ситуацією, що склалася на заміському ринку продавцям для реалізації своїх об'єктів доводиться йти на дисконт. За оцінкою Світлани Вольська, сьогодні він в середньому становить близько 10%, а за окремими лотами може доходити навіть до 30%.

Якщо розглянути зміни цін по сегментах, то середня вартість котеджу за підсумками липня 2017 року становила 13,8 млн руб., на поточний момент — близько 10 млн руб. За даними «Миэля», це найбільше річне падіння серед усіх сегментів. Середні ціни на таунхауси також впали за рік: зараз 10,6 млн руб. проти 11,8 млн руб. роком раніше. Ділянки без підряду трохи подорожчали — рік тому середня вартість об'єкта становила 4,4 млн руб., зараз — 4,6 млн руб. Також подорожчали дачі: 2,9 млн руб. проти 2,2 млн руб. роком раніше.

5 районів в Підмосков'ї, де продаються найдешевші дачі

Сьогодні, за даними «Інкому», при купівлі літньої дачі клієнти розраховують вписатися в бюджет 1-1,5 млн руб., у разі придбання всесезонного котеджу — 5-7 млн руб. За даними ЦІАН, саме бюджетна пропозиція в Підмосков'ї цієї осені починається від 110 тис. руб. За ці гроші можна купити літній будиночок площею 22 кв. м на ділянці 6 соток в садовому товаристві під Шатурой.

Динаміка середньої вартості будинку в Підмосков'ї за основним шосе в 2018 році

№ Шосе Середня вартість будинку (вересень 2018г., млн руб.) Динаміка ціни (січень 2018г. / вересень 2018г.), % 1 Іллінська 13,4 +2% 2 Рублево-Успенське 12,1 -6% 3 Борівське 10,7 -2% 4 Калуське 7,9 +2% 5 П'ятницьке 7,0 -1% 6 Варшавське 6,6 +3% 7 Київське 6,5 -5% 8 Волоколамське 6,4 -6% 9 Щолківське 6,3 +4% 10 Новоризьке 6,2 -5% 11 Дмитрівське 5,5 +1% 12 Каширське 5,2 -9% 13 Можайське 5,2 -9% 14 Мінське 5,0 -8% 15 Ярославське 4,7 -7% 16 Сімферопольське 4,6 -6% 17 Новорязанское 4,2 +1% 18 Егорьевское 4,1 -5% 19 Горьковське 3,6 +5% 20 Носовихинское 3,6 -5%

Таблиця: ЦІАН

Що вибирають покупці

На перше місце у покупців заміського житла в цьому році вийшло Ярославське шосе, каже Світлана Вольська. Друге місце за популярністю ділять Калуське, Київське та Сімферопольське — там приблизно рівний обсяг угод. Третє місце — у Дмитровського і Новоризького шосе, каже вона.

Захід і північ традиційно вважаються більш престижними напрямами, ніж схід і південь. «Це пояснюється наявністю популярних природних локацій, розвиненою інфраструктурою, транспортною доступністю. На території Нової Москви раніше теж була затребуваним місцем для покупки дачі або котеджу, однак зараз там стає все більше споруджуваних багатоповерхівок, як наслідок — погіршення екології, зростання трафіку і т. д.», — пояснює Дмитро Таганов.

У Новій Москві різко впав попит на дачі і котеджі

Незважаючи на кризові явища, число укладених угод цього літа зросла. За даними «Інкому», за літо на первинному ринку заміського житла Підмосков'я було укладено близько 3,5 тис. угод — це на 18% більше, ніж вдалося реалізувати за аналогічний період минулого року. 63% покупців придбали ділянку без підряду (УБП), 22% — квартиру в малоповерховому будинку (МЗ), 8% — таунхаус або дуплекс, 7% — котедж. У реченні зараз значаться 60,6 тис. об'єктів, з них 71% — це ділянки без підряду, 14% — квартири в малоповерхових проектах, 8% — таунхауси і дуплекси, 7% — котеджі. За рік обсяг експозиції скоротився на 8%, підрахували в «Інкомі».

Середня площа [проданої] дачі в 2017 році становила приблизно 80 м, зараз вона зросла до 118 м. Котеджі також «зменшилися»: рік тому купували середньою площею 234 м, зараз — 196 м. Ділянки незначно зросли: 12,3 сотки проти 11,6 соток роком раніше.

Що чекає ринок заміського житла

Експерти, опитані редакцією «РБК-Нерухомості», не будують райдужних прогнозів для заміського ринку Підмосков'я. На думку Марії Борисової з ЦІАН, передумов для зростання цін на заміському ринку поки немає, в найближчі місяці їх зниження продовжиться.

В умовах зниження платоспроможного попиту з однієї сторони і дефіциту якісних проектів з іншого Дмитро Таганов не бачить передумов до істотної зміни цін на «загородки». Поки економіка країни перебуває в кризі, на ринку заміської нерухомості Підмосков'я навряд чи з'явиться значна активність, резюмує експерт.



Категория: Недвижимость