Безробітні росіяни можуть отримати право на реструктуризацію іпотеки


Опубликованно 23.09.2018 00:18

Безробітні росіяни можуть отримати право на реструктуризацію іпотеки

Центробанк і БУДИНОК.РФ розробляють ініціативу, згідно з якою банки можуть зобов'язати реструктуризувати іпотечні кредити при втраті роботи або хвороби позичальника. Використовувати таку можливість клієнти кредитних організацій зможуть тільки один раз в житті, пише «Коммерсантъ».

Таке право Банк Росії вважав за потрібне закріпити на законодавчому рівні. За словами глави ЦБ Ельвіри Набіулліної, в екстрених ситуаціях воно повинно бути у позичальників. Сьогодні клієнти кредитних організацій можуть звернутися в банк з проханням надати їм час, необхідний для відновлення платоспроможності. Однак кредитор приймає рішення на свій розсуд може відмовити.

В ЦБ також зазначили, що нове правило має враховувати інтереси обох сторін договору. Наприклад, за рахунок встановлення періоду знижених платежів на зрозумілих позичальнику умовах. У той же час інтереси кредитора допоможе захистити встановлення обмеженої кількості випадків, при настанні яких у позичальника виникає право на реструктуризацію.

Умови і порядок реструктуризації іпотечних кредитів розробляються в рамках підготовки стандартів іпотечного кредитування. Їх обіцяють представити найближчим часом, після завершення процедур узгодження. Експерти видання вважають, що після введення нового права з боку позичальників можуть почастішати випадки фальсифікації втрати роботи для отримання пільгових умов. Крім того, це позначиться на відповідальну поведінку позичальників, демотівіруя їх створювати фінансову подушку безпеки.

Реструктуризація не зменшує зобов'язання по кредиту, а лише змінює його умови на більш зручні для позичальника. Це дозволяє останньому вирішити проблеми і відновити платежі. Зокрема, може бути надана розстрочка платежів або зниження ставки. Крім того, на тлі зниження іпотечних ставок в Росії все більшим попитом користуються програми рефінансування. За підсумками першого півріччя 2018 року частка рефінансування в загальній видачі іпотеки склала близько 14%.



Категория: Недвижимость