Підмосков'ю передбачили дефіцит новобудов через п'ять років


Опубликованно 23.09.2018 00:18

Підмосков'ю передбачили дефіцит новобудов через п'ять років

У Підмосков'ї вже через п'ять років може утворитися дефіцит новобудов — саме до цього часу будуть розпродані всі квартири в будинках, що будуються зараз. До браку нової пропозиції призведе до скорочення числа забудовників, що працюють в регіоні, і, як наслідок, виводяться ними нових проектів. Про це попереджають аналітики компанії «Метриум», пише «Коммерсантъ». Вимивання з ринку низки гравців відбудеться через поправок до законодавства про пайовому будівництві, які вступлять в силу з 1 липня 2019 року і здорожують будівництво на 5-10%, вважають експерти.

Згідно з даними компанії «Бест-Новострой», тільки з початку поточного року обсяг первинного пропозиції скоротився з 3,1 млн до 2,8 млн кв. м — це на 14% менше, ніж у Москві (3,2 млн кв. м). У ЦІАН виданню розповіли, що в Підмосков'ї сьогодні продається близько 56 тис. квартир і апартаментів, тобто на 11% менше, ніж роком раніше. Таким чином, сьогодні на частку області припадає лише 41% угод, які здійснюються в Московському регіоні, хоча ще восени минулого року цей показник сягав 56%.

Девелопери поступово втрачають інтерес до Московської області, констатують опитані «Комерсантом» ріелтори та аналітики. За прогнозом ЦІАН, загальна виручка всіх будівельних компаній, що працюють в Московському регіоні, за підсумками третього кварталу складе 24% — це на 11 п. п. менше, ніж за аналогічний період минулого року. Привабливість Підмосков'я для девелоперів скорочується ще й тому, що собівартість будівництва тут практично не відрізняється від столичної, але ціни на житло при цьому значно нижче — 78,4 тис. руб. за 1 кв. м проти 197,8 тис. руб. за 1 кв. м, і цей розрив буде тільки збільшуватися, прогнозують експерти. Крім того, багато компанія переорієнтовуються з Підмосков'я на Нову Москву, де вартість продажу житла становить 107,4 тис. руб. за 1 кв. м, що на 4,3% вище, ніж було роком раніше.

Намітився криза на ринку новобудов Підмосков'я призведе до подорожчання житла в регіоні до 20%, прогнозують опитані «Комерсантом» експерти. Причому ціни можуть зрости на 10-15% вже в найближчі півтора року, йдеться у публікації.



Категория: Недвижимость