День в історії: Народження смайлика


Опубликованно 23.09.2018 00:26

День в історії: Народження смайлика

Відкриття атмосферного тиску

Наявність атмосферного тиску призвело людей в замішання в 1638 році, коли не вдалася витівка герцога Тосканського прикрасити сади Флоренції фонтанами — вода не піднімалася вище 10,3 метрів. Пошуки причин цього і досліди з більш важким речовиною — ртуттю, вжиті Евангеліста Торрічеллі, призвели до того, що в 1643 році він довів, що повітря має вагу.

Спільно з В. Вівіані, Торрічеллі провів перший досвід по вимірюванню атмосферного тиску, винайшовши перший ртутний барометр — скляну трубку, в якій немає повітря. В такій трубці ртуть піднімається на висоту близько 760 мм.

Наприкінці 1646 року Паскаль, дізнавшись від знайомого свого батька про торричеллиевой трубці, повторив досвід італійського вченого. Потім він зробив серію видозмінених експериментів, прагнучи довести, що простір в трубці над ртуттю не заповнено ні її парами, ні розрідженим повітрям, ні якоїсь “тонкою матерією“. В 1647 році, вже перебуваючи в Парижі і, незважаючи на гостру хворобу, Паскаль опублікував результати своїх дослідів в трактаті «Нові досліди, що стосуються порожнечі». У заключній частині своєї праці Паскаль стверджував, що простір у верхній частині трубки «не заповнено ніякими відомими у природі речовинами ... і можна вважати це простір дійсно порожнім, до тих пір, поки експериментально не доведено існування там якого-небудь речовини». Це було попереднє доказ можливості порожнечі і того, що гіпотеза Арістотеля про «острах порожнечі» має межі.

Згодом Паскаль зосередився на доказі того, що стовпчик ртуті в скляній трубці утримується тиском повітря. На прохання Паскаля його зять Флорен Пер'є провів серію експериментів у гори Пюї-де-Дом в Клермоні і описав результати (різниця у висоті стовпчика ртуті на вершині і біля підніжжя гори склала 3 1 1/2 дюйма лінії) в листі Блезу. У Парижі на вежі Сен-Жак досліди повторює вже сам Паскаль, повністю підтвердивши дані Пер'є. На честь цих відкриттів на вежі був встановлений пам'ятник вченому.

Політ монгольфьера з пасажирами

19 вересня 1783 року у Версалі (під Парижем) в присутності короля Людовіка XVI у дворі його замку в годину дня повітряна куля злетів в повітря, несучи в своєму кошику перших повітряних мандрівників, якими були вівця, курка й качка.

Куля пролетіла 4 кілометри за 10 хвилин. Для його наповнення потрібно 2 пуди (32 кг) соломи і 5 фунтів (2,3 кг) вовни.

Народження смайлика

19 вересня 1982 року вчений з Університету Карнегі-Меллона Скотт Елліот Фалман на дошці оголошень розмістив повідомлення, в якому пропонував позначати жартівливі фрази знайомий :).

Оригінал цього історичного оголошення був відновлений в 2002 році. Ось як виглядало це пропозиція:

19-Sep-82 11:44 Scott E Fahlman :-)

From: Scott E Fahlman

I propose that the following character sequence for joke markers:

:-)

Read it sideways. Actually, it is probably more economical to mark things that are NOT jokes, given current trends. For this, use

:-(

Як бачимо, разом зі смайликом народився і його антипод.

Пізніше подобу смайликів з'явилося і в шрифті Юнікод: ? (код 9785), ? (код 9786) і ? (код 9787). З поширенням Юнікоду люди стали знаходити схожі на посмішку символи в східних алфавітах — наприклад, ?_? (каннада) або ? (катакана).

Нагадаємо, днем раніше ми згадували Чорний день і заснування Одеського політеху.



Категория: Новости