Керівник Центру авангарду виступила проти пам'ятника Алабяну у Москві


Опубликованно 26.09.2018 01:43

Керівник Центру авангарду виступила проти пам'ятника Алабяну у Москві

Керівник Центру авангарду Олександра Селіванова виступила проти встановлення в Москві пам'ятника засновнику Спілки архітекторів, віце-президента Академії архітектури СРСР Каро Алабяну. Відповідне звернення найближчим часом буде направлено на адресу мера Москви і в Мосміськдуму, уточнила вона на своїй сторінці в Facebook. Крім того, Селіванова ініціювала збір підписів проти встановлення монумента.

«Вважаю, що чоловік, який займався доносительством, позбавив професії і змусила голодувати Мельникова, Леонідова і багатьох інших, людина, який брав участь у репресіях, людина зруйнував професійну архітектурну середу і створив абсолютно спотворену систему в Союзі архітекторів, на основі кумівства і доносительства, що проіснувала десятиліття, людина фальсифицировавший архітектурні конкурси та нечесним шляхом отримував замовлення — не має права на пам'ятник!» — написала керівник Центру авангарду на своїй сторінці в Facebook. На думку Селіванової, більш справедливим рішенням була б установка пам'ятників архітекторам Костянтину Мельникову Олександру, Віктору та Леоніду Весніни, Івану Жолтовскому.

Напередодні Комісія Мосміськдуми з культури і масових комунікацій підтримала зведення пам'ятника Каро Алабяну поблизу житлового будинку № 2 по Малому Піщаному провулку в районі Сокол. За даними ТАСС, встановлення монумента ініціював надзвичайний і повноважний посол Республіки Вірменія в Росії Вардан Тоганян. Спорудження пам'ятника обійдеться в 15 млн руб. і буде фінансуватися з бюджету Вірменії.

Каро Алабян — засновник Спілки архітекторів СРСР, один з авторів генерального плану Москви 1935 року, депутат Верховної Ради СРСР. Серед найбільш відомих проектів — павільйон СРСР на Міжнародній виставці в Нью-Йорку (1939), будівля Театру Російської армії (1940), вестибюль станції метро «Краснопресненська» (1952), будівля морського вокзалу в Сочі (1954), план забудови житлового району Химки-Ховрино (1960-ті).



Категория: Недвижимость