Середній щомісячний платіж по іпотеці в Росії скоротився


Опубликованно 27.09.2018 00:08

Середній щомісячний платіж по іпотеці в Росії скоротився

Середній платіж по іпотеці скоротився на 3% в річному вираженні. За даними Об'єднаного кредитного бюро, сьогодні він становить 16,7 тис. руб. До цього показника призвело зниження процентних ставок по кредитах, повідомляє газета «Известия».

Однак імовірність збереження тенденції до зниження ставок малоймовірна з урахуванням волатильності рубля і зміни настроїв на ринку, зазначає видання. Більш того, в Банку Росії не виключають можливого збільшення ключової ставки. Найвищі середні платежі по іпотеці зафіксовані в Москві (38,3 тис. руб.) і Підмосков'ї (29,1 тис. руб.). Далі за цим показником ідуть Санкт-Петербург, Магаданська область і Якутія. Там середній розмір платежу становить близько 26 тис. руб. Найменше платять жителі Алтайського краю, Удмуртії, а також Курганської, Курської та Костромської областей. За житлові кредити вони щомісяця віддають за 11-12 тис. руб.

Згідно з даними Центробанку на 1 серпня 2018 року, середньозважена ставка по іпотеці становить 9,62%. Для порівняння, 1 серпня 2016 року цей показник дорівнював 12,75%. Опитані виданням експерти відзначають, що такі результати дозволили кредитним організаціям розвивати програми рефінансування. У сукупності з більш вигідними умовами за новими позиками це стало причиною скорочення середнього розміру іпотечного кредиту та щомісячного платежу. Зараз розмір кредиту становить в середньому 1,3 млн руб. Все це веде до зниження боргового навантаження на росіян, впевнені експерти.

За статистикою Банку Росії, на частку іпотеки сьогодні припадає половина всіх позик. У першому півріччі 2018 року кредитні організації наростили свої іпотечні портфелі на 10,9%, а сукупний борг населення зріс до 5,9 трлн руб. Останнє обумовлено збільшенням числа виданих кредитів. На думку експертів, за умови збереження якості портфеля це явище не несе небезпеки.

Раніше заступник глави Мінбуду Микита Стасишин також заявив про ймовірність зростання іпотечних ставок в Росії. Причиною цього можуть стати невизначеності валютного ринку. Чиновник нагадав, що в липні середня ставка склала 9,09%. Крім того, з початку року росіяни отримали 785,1 тис. іпотечних позик на суму понад 1,5 млрд руб.



Категория: Недвижимость