10 фактів про ціни на житло в Москві


Опубликованно 27.09.2018 00:08

10 фактів про ціни на житло в Москві

Ціна — ключовий фактор при виборі житла, особливо на тлі ослаблення рубля та падіння реальних доходів населення. З настанням нового ділового сезону, який збігся з валютними стрибками і жорсткістю правил для забудовників, аналітики прогнозують можливу зміну цін на нерухомість.

Все, що потрібно знати про те, скільки коштує житло в Москві, — в коротких картках «РБК-Нерухомості».

?206 тис. коштує в середньому 1 кв. м в новобудові всередині МКАД

Середні ціни на новобудови зараз тримаються на рівні 206 тис. руб. за 1 кв. м, але введення нових правил для забудовників може призвести до подорожчання житла, впевнені ріелтори. Однак через падіння реальних доходів населення девелопери постараються уникнути серйозних цінових стрибків. Стримувати ціни та висока конкуренція серед забудовників: за оцінками експертів, зараз столичні компанії мають дозволу на будівництво понад 10 млн кв. м. нових житлових проектів.

?107,1 тис. середня вартість 1 кв. м в новобудові в Новій Москві

На початку літа вартість квадратного метра на первинному ринку Нової Москви становила 107,1 тис. кв. м — на 7,7% більше, ніж на початку року, оцінили в компанії «Метриум». Аналітики пояснюють виходом на ринок кількох нових проектів з більш високим цінником.

На 1-3% зросли в серпні ціни на столичні новобудови

У серпні через ажіотажного попиту на новобудови великі столичні будівельні компанії підвищили ціни на квартири в середньому на 1-3%, а деякі забудовники — на третину. До активізації покупців призвело падіння рубля і вступ в силу нового закону про пайове будівництво. Цікаво, що ця тенденція торкнулася не тільки ринок масового житла, де попит традиційно вище, але і елітний сегмент. Так, за даними компанії Savills, середня вартість квадратного метра в елітних новобудовах за рік зросла з 760 тис. до 880 тис. руб., а середній бюджет покупки— з 69 млн до 75 млн руб.

?196,2 тис. така середня вартість 1 кв. м на вторинному ринку

У серпні 2018 року середня ціна пропозиції вторинного житла в столиці знизилася на 0,7%, за даними порталу Domofond.ru. Якщо в серпні 2017-го квадратний метр в Москві в середньому коштував 197,5 тис. руб., то зараз — 196,2 тис. руб. При цьому вторинний ринок знову став привабливим для інвесторів — за оцінкою аналітиків «Інком-Нерухомості», тільки в серпні 12% угод на вторинному ринку було скоєно з метою збереження грошових коштів. На тлі ослаблення рубля і низьких ставок за депозитами інтерес інвесторів до нерухомості, в тому числі вторинної, буде тільки рости і призведе до збільшення цін, попереджають експерти.

$26 млн коштує найдорожча квартира в Москві

Влітку 2018 року найдорожча квартира на московському ринку елітного житла, за даними Savills, оцінювалася в 1,7 млрд руб. ($26 млн). Мова йде про пентхауз площею близько 600 кв. м в споруджуваному будинку в районі Патріарших ставків.

9,57% середня ставка по іпотеці

Головним локомотивом розвитку ринку житла залишається іпотека, доступність якої росла всі останні роки. Однак висока волатильність валют і введення нових санкцій можуть скорегувати цю тенденцію вже в найближчі місяці. Так, за даними ЦБ, в липні 2018 року середня ставка за іпотечними кредитами в Росії зросла вперше з січня і склала 9,57%. При цьому регулятор не виключає підвищення ключової ставки вже у вересні, що, в свою чергу, приведе до зростанню іпотечних ставок.

?38,3 тис. щомісячно сплачує банку усереднений іпотечний позичальник у Москві

Завдяки високим цінам на житло в Москві тут зберігаються і найвищі платежі по іпотеці — 38,3 тис. руб. в місяць. Для порівняння: в Алтайському краї, Удмуртії, а також Курганської, Курської і Костромській областях цей показник становить 11-12 тис. руб. — найнижчий в країні. За даними Об'єднаного кредитного бюро, в середньому по країні сьогодні іпотечний кредит становить 16,7 тис. руб.

?53,9 тис. стільки коштує в середньому оренда житла в Москві

Середні ставки оренди з січня поточного року виросли не більше ніж на 1-1,5%, і цей показник залишається стабільним протягом усіх посткризових років, повідомили в компанії «Міель-Оренда». Згідно з підрахунками онлайн-сервісу оголошень Avito, сьогодні житель Москви платить за оренду квартири в середньому 53,9 тис. крб. Згідно з їх підрахунками, середня вартість оренди однокімнатної квартири в столиці цього літа склала 33,5 тис. руб., двокімнатної — 48,9 тис. руб., трикімнатної — 82,2 тис. руб.

?19,9 тис. коштує найдешевша столична квартира в оренду

За підсумками літа оренда найдешевшої квартири в Москві склала 19,9 тис. руб. в місяць, підрахували аналітики компанії «Інком-Нерухомість». Мова йде про однокімнатній квартирі на останньому поверсі дев'ятиповерхового панельного будинку на вулиці Гур'янова.

$300 тис. вартість найдорожчого паркувального місця в Москві

Найдорожче машино-місце в московських РК коштує 19 млн рублів ($300 тис.), з'ясували аналітики компанії «Метриум». За таку суму місце в автопаркінгу можна придбати одразу у двох житлових комплексах на Новому і старому Арбаті. Примітно, що за таку ж суму продається трикімнатна квартира в споруджуваному ЖК преміум-класу.



Категория: Недвижимость