Пропозиція маленьких квартир в Москві за рік скоротилося вдвічі


Опубликованно 29.09.2018 03:41

Пропозиція маленьких квартир в Москві за рік скоротилося вдвічі

Обсяг компактних квартир на вторинному ринку Москви у вересні 2018 року скоротився в два рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Про це йдеться в дослідженні ріелторської компанії «Азбука житла» (є в розпорядженні редакції).

До малогабаритним експерти відносять однокімнатні квартири площею до 30 кв. м, двокімнатні — до 40 кв. м, трикімнатні — до 60 кв. м. За даними на вересень 2018 року в столиці налічується близько 1,2 тис. таких квартир, що становить 6% від загального обсягу пропозиції на вторинному ринку, зазначено в огляді.

У сегменті столичних новобудов у 2011-2016 роках була тенденція до зменшення площ квартир, і обсяг пропозиції малогабариток на вторинному ринку повинен був істотно зрости за рахунок їх переходу з первинного ринку. Однак ріелтори, навпаки, спостерігають значне зменшення обсягу компактного пропозиції.

Основна причина скорочення пропозиції полягає в сьогоднішній затребуваності даного формату серед покупців, пояснюють автори дослідження. Невеликі за площею квартири мають меншу вартість у порівнянні із середньоринковими значеннями. Отже, поріг входу на московський ринок для покупців такого житла знижений, відзначають експерти.

Середній бюджет покупки компактних «однушек» становить 5,15 млн руб., «двійок» — 7,48 млн руб., «трійок» — 9,46 млн руб., говориться в огляді. На даний момент сама маленька однокімнатна квартира на продаж пропонується в хрущовці — вона перероблена в студію, і її площа складає всього 17,5 кв. м. найменша «двійка» має площа 27,5 кв. м, «трійка» — 42 кв. м, говориться в огляді.

У новобудовах пропозицію малогабаритного житла також скорочується частка маленьких студій на первинному ринку Старої Москви становить не більше 4%, підрахували раніше експерти компанії «Інком-Нерухомість». Схожа ситуація спостерігається в Новій Москві і Підмосков'ї: ТиНАО частка студій в загальному обсязі нового житла ледь досягає 6% (проти 9% рік тому), в області — 8% (проти 10% рік тому). Це відбувається тому, що девелоперам даний формат нецікавий з-за високої собівартості будівництва і низького попиту на таку нерухомість, відзначали аналітики.



Категория: Недвижимость