Хворий на рак мозку таксі роздрукували протез черепа


Опубликованно 02.10.2018 00:01

Хворий на рак мозку таксі роздрукували протез черепа

Дослідники з Університету Онтаріо надрукували титановий протез черепа на 3D-принтері: за допомогою нього вдалося відновити справжній череп собаки, значну частину якого довелося вирізати за операції з видалення пухлини. Про це повідомляється на сайті Канадської телерадіомовної корпорації.

Титан — легкий і міцний метал, який дуже часто використовують у медицині як біосумісного матеріалу. Найочевидніше і часте його застосування — зубні протези і кісткові імплантати. Часто титан використовують і для протезування органів тварин: наприклад, два роки тому інженери виготовили титанове надклювье арє Гіги, а раніше щелепу з титану отримала морська черепаха.

Пацієнт канадських учених під керівництвом ветеринара-онколога Мішель Хмар (Michelle Oblak) — дев'ятирічна такса Пэтчес – була діагностована з пухлиною головного мозку: тривалий час пухлина нагадувала господарям велику шишку. Собаку було вирішено оперувати; виявилося, однак, що видалення такої великої пухлини також передбачає видалення значної частини черепа тварини — майже 70 відсотків. Вирізаний ділянку кістки було вирішено замінити титановим протезом, надрукованому на 3D-принтері на основі сканів комп'ютерної томографії голови Пэтчес. Зазвичай в таких випадках віддалений ділянку черепа замінюють титановою пластиною; але вчені вважають, що протез, що повторює форму рідного черепа, – краща альтернатива подібної пластини.

Після операції Пэтчес одужала і відчуває себе добре. Тим не менш, через тиждень після операції собаки виявили міжхребцеву грижу, в результаті чого їй паралізувало нижню кінцівки: це, однак, ніяк не пов'язано з установкою протеза.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що український стартап надрукував протез для бійця АТО.



Категория: Новости