8 професійних порад, які допоможуть безпечно зняти квартиру


Опубликованно 06.10.2018 15:00

8 професійних порад, які допоможуть безпечно зняти квартиру

Недосвідчених орендарів житла легко обдурити, тому вони нерідко стають жертвами шахраїв. Але навіть досвідчені іноді потрапляють в неприємні історії тільки з-за того, що пустили відносини з власниками на самоплив і не домовилися з ними «на березі» про умови найму.

Професійні ріелтори дали потенційним наймачам житла кілька порад, які допоможуть укласти безпечну операцію.

1. Не женіться за дешевизною

Мінімальна вартість оренди у Москві сьогодні становить близько 20 тис. руб. за однокімнатну квартиру. Все, що пропонується в оголошеннях значно дешевше, найімовірніше, обман. «Квартир по вартості нижче ринку не буває, і якщо вам попався дивовижно доброзичливий орендодавець, який чомусь дуже дешево здає відмінну квартиру з чудовим ремонтом, значить вас десь обманюють. Всі реальні орендодавці уважно вивчили ринок і готові торгуватися за кожен рубль», — радить експерт агентства нерухомості Century 21 Milestone Олександр Григор'єв.

2. Не поспішайте з авансом

Не поспішайте авансувати вподобану вам квартиру відразу на перегляді. По-перше, ви адже не впевнені, що спілкуєтеся саме з власником (хто і як потім поверне ці гроші?). По-друге, ви ще будете дивитися інші варіанти, які, можливо, вам сподобаються більше.

3. Не платіть гроші за сумнівні послуги

Такий вид обману, як публікація липових оголошень за заниженою вартістю і збір грошей за контакти власника, досі існує. Тому пам'ятайте, що будь-які платежі агента або агенції проводяться тільки після підписання договору оренди.

«На ринку оренди існують так звані інформаційні агентства, які за певну плату пропонують довірливим громадянам підібрати якісне і недороге житло, — пояснює керуючий директор компанії «Міель-Оренда» Марія Жукова. — За свою роботу вони просять 5-8 тис. руб., обіцяючи знайти квартири за ціною нижче ринку на 20-30%. Сплативши аванс, клієнт отримує список з номерами телефонів нібито власників дешевих квартир. Але під час викликів виявляється, що за вказаними телефонам квартир в оренду або немає взагалі, або вони здаються за ринковою ціною, а не за тією, яку обіцяли шахраї».

4. Перевірте документи

Головне, що перевіряє ріелтор під час спілкування з власником і на що слід звернути увагу при самостійному підборі житла, — це документи. Вам повинні надати оригінали паспорта та свідоцтва про власність — ніяких копій і ламінованих документів. Нерідкі випадки, коли за підробленими документами квартира здається одночасно кільком орендарям.

5. Складіть опис майна

При огляді квартири головне не поспішати, уважно оглянути зовнішній вигляд і стан квартири, меблів і побутової техніки. Після чого потрібно скласти опис майна, — або на спеціальному бланку акта про приймання жилого приміщення, або у вільній формі. Опишіть зовнішній вигляд і технічний стан меблів, освітлення, побутової техніки, вікон та дверей. Якщо щось не працює, це теж потрібно зафіксувати при опису майна, щоб потім було простіше розбиратися з претензіями власника.

6. Укладайте договір

Обов'язково підпишіть договір оренди. У ньому регламентуються відносини двох сторін, зазначаються предмет договору, права та обов'язки кожної із сторін, а також точну адресу, відомості про власника або про власників, строки договору. Важливий пункт договору — це оплата, її форма, розмір і терміни. Плюс всі додаткові витрати, які можуть виникнути в процесі експлуатації: хто з двох підписують договір сторін за що несе відповідальність, наприклад у разі форс-мажору (затоплення своєї квартири або сусідів).

«Якщо договору немає, то ризики зростають багаторазово, оскільки будь-які усні домовленості миттєво розбиваються при виникненні будь-яких складних ситуацій», — попереджає Марія Жукова.

7. Розплачуйтеся за безготівковим розрахунком

Вкрай бажано, щоб платежі за договором йшли за безготівковим розрахунком, оскільки це фактичне підтвердження оплати. Але якщо ви розплачуєтеся готівкою, необхідно брати розписки. Це не завжди зручно, тому безготівковий розрахунок простіше.

8. Працюйте з ріелтором

Працюйте з агентами по пошуку і оренди квартири. Це дозволить уникнути шахрайських схем, втрати часу від викликів неіснуючих оголошень, узгодження часу зустрічі, підготовки документів. З агентом ви знімете квартиру швидше, а іноді й дешевше.

«Нормальною ринковою практикою є оплата агентству 50% від місячної орендної плати, оплата орендодавцю депозиту в розмірі однієї місячної плати та оплата за перший місяць оренди, — зазначає Олександр Григор'єв. — Відмінні від цих умови повинні бути розумно обґрунтовані».



Категория: Недвижимость