Названі умови для позбавлення ліцензії керуючих компаній


Опубликованно 11.10.2018 15:40

Названі умови для позбавлення ліцензії керуючих компаній

У Росії затвердили список грубих порушень, за які можуть позбавити ліцензії керуючі компанії (КК) багатоквартирних будинків. Відповідну постанову уряду опубліковано на сайті «Російської газети».

Раніше розірвати ставлення з недобросовісною КК було складніше: ліцензії були практично безстроковими, а судові розгляди могли затягнутися на роки. Тепер ліцензії видаються терміном на п'ять років. При повторному грубому порушенні протягом 12 місяців з дня призначення адміністративного покарання КК позбудеться права управляти житловим будинком. Для цього не потрібно йти в суд, контроль за діяльністю КК на регіональні житлові інспекції, які самі можуть позбавити ліцензії, йдеться в постанові уряду.

У документі вказано перелік грубих порушень керуючих компаній (КК). Серед них неналежне утримання систем внутрішнього газового обладнання, порушення експлуатації ліфтів, заборгованість перед ресурсопостачальними організацією протягом двох місяців, недотримання правил утримання майна багатоквартирного будинку та надання комунальних послуг, які спричинили загрозу для життя або здоров'я мешканців будинку.

З 1 березня 2019 року позбавити ліцензії КК можна буде за повторні порушення вимог до здійснення аварійно-диспетчерського обслуговування будинків. При зміні керуючої компанії в будинку стара КК повинна передати технічну документацію і ключі від загальних приміщень. За порушення цієї вимоги так само можуть позбавити ліцензії.

Також влада обмежать можливість появи компаній-двійників: з 1 січня КК не повинні мати схожі назви. Ще одне нововведення — КК повинні будуть вести облік власників і наймачів загальних приміщень багатоквартирного будинку.

У Москві в травні цього року ліцензії на управління будинками мали 1017 компаній. За даними Госжилинспекции столиці, трохи більше 500 з них мають будинки в управлінні і повноцінно працюють. 481 керуючу компанію можуть позбавити ліцензій, якщо вони протягом шести місяців не отримають жодного будинку в управління, заявляв раніше начальник столичної Госжилинспекции.



Категория: Недвижимость