Закриваємо сезон: 5 головних рад при підготовці дачі до зимівлі


Опубликованно 17.10.2018 00:04

Закриваємо сезон: 5 головних рад при підготовці дачі до зимівлі

Середина осені — час, коли більшість власників заміських будинків завершують дачний сезон. В першу чергу консервація дачі потрібна у випадку, якщо ви плануєте відключити на зиму опалення або якщо у вас його не було. З настанням холодів вже не так приємно і комфортно проводити час на природі, до того ж необхідність консервації пов'язана з тим, що багато дачі не розраховані на сильні холоди. Літні будинки не здатні тримати тепло, в холоди їх прогріти практично неможливо.

Добротний котедж після тривалої відсутності також непросто прогріти до комфортного стану, а постійно підтримувати в ньому тепло заради поїздки кілька разів в місяць — накладно для бюджету. Тому дачники залишають заміські резиденції з настанням перших холодів. Розповідаємо, як правильно законсервувати будинок, господарські будівлі і ділянку, щоб вони пережив зиму і були готові до відкриття сезону наступної весни.

Перекрийте воду

«Найбільшу небезпеку становить вода — саме невинне на перший погляд речовина, однак єдине, що розширюється при твердінні. Це призводить до того, що все, у що налита вода, починає тріскатися», — говорить керуючий партнер Good Wood Олександр Дубовенко.

Тому, за його словами, воду потрібно видалити з системи водопостачання, змішувачів, бачка унітазу, системи опалення, радіаторів, нагрівальних котлів, водяних затворів каналізації. При автономній системі водопостачання (свердловина, колодязь) необхідно витягти насосне обладнання, злити воду з бойлерів. У деяких випадках, щоб повністю видалити рідину з труб, шлангів і т. д., фахівці рекомендують продути їх повітрям під тиском. Також не варто залишати воду і в будь-яких інших ємностях — пластикових пляшках, бочках і шлангах для поливу. Вони також можуть лопнути, а рідина з них залити будинок.

Скільки коштують дачі та котеджі в Підмосков'ї цієї осені

Вимкніть газ та електрику

Якщо будинок підключено до газопроводу, то його необхідно перекрити у точці входу, а не біля плити або газового котла. Те ж саме стосується і автономного газопостачання — перекриваємо балон або резервуар.

Якщо залишаєте дачу на тривалий термін — потрібно повністю вимкнути електрику. Перебої в електропостачанні, скачки напруги в мережі — часті явища в Підмосков'ї. Щоб уникнути форс-мажорних ситуацій бажано відключити всі прилади, але і загальний рубильник електромережі.

Нові правила для дачників: як будувати, щоб не знесли

Зробіть генеральне прибирання

Зробіть в будинку, господарських спорудах та на ділянці генеральне прибирання. В першу чергу зверніть увагу на кухню. Не залишайте жир і бруд на плиті, а також продукти, так як в будинку можуть завестися миші, які в пошуках їжі прогризають дерев'яні стіни, утеплювач в них і т. д. Зробіть вологе прибирання, накрийте меблі щільною тканиною або поліетиленовою плівкою, щоб зберегти її від вологи і пилу — весною буде простіше почати сезон.

Законсервируйте будинок та госпспоруди

Перш ніж покинути дачу на тривалий термін, необхідно перевірити цілісність покрівлі і самої будови. Переконайтеся, що дах будинку і господарських будівель витримає сильні снігові навантаження. Дах не має протікати (або впасти), в іншому випадку в будинок проникає вода, що призведе до утворення цвілі або грибка, гниття деревини і зіпсує залишене майно. Стіни будинку також слід оглянути на наявність тріщин і усунути їх у разі необхідності.

Що загрожує власникам самобудів після прийняття закону про їх знесення

Перевірте герметичність закриття вікон і дверей, щоб у будинок не проникали протяги і волога. По можливості просто заклейте щілини. Не варто забувати про повітроводах у підвалі — їх слід закрити від проникнення гризунів і вологи. Змастіть замки машинним маслом, щоб навесні можна було легко потрапити в будинок.

Застрахуйте дачу

Крадіжки, злом заміських будинків — нерідке явище. Якщо дача знаходиться в незахищеному селищі, не підключена до пульту охорони, то фахівці рекомендують повісити решітки на вікна, поставити надійні замки. Якщо неможливо повністю захиститися від злодіїв, то не варто залишати на зимівлю цінні для вас речі, дорогу техніку і обладнання. Приберіть з ділянки-садовий інвентар і меблі — вони можуть бути пошкоджені або викрадені. Краще заздалегідь подбати про страхування майна від крадіжок, а також будинки від форс-мажорних ситуацій і стихійних лих.



Категория: Недвижимость