Можна чи не можна: 10 важливих фактів про реєстрацію в квартирі


Опубликованно 09.11.2018 00:30

Можна чи не можна: 10 важливих фактів про реєстрацію в квартирі

При зміні місця проживання всім доводиться стикатися з таким явищем, як реєстрація. За законом російські громадяни зобов'язані сповіщати державу про те, де вони проживають. Але в питаннях реєстрації багато тонкощів.

Для чого це потрібно, де можна зареєструватися та які санкції підуть, якщо цього не зробити, — ми зібрали найбільш важливі факти, які необхідно знати про реєстрацію за місцем проживання або перебування.

Зареєструватися можна тимчасово і постійно

Існує два типи реєстрації: за місцем проживання (постійна) та за місцем перебування (тимчасова). Місце проживання — це житло, в якому людина проживає на тій підставі, що він його власник або постійно займає площу за згодою власника. Мається на увазі, що громадянин переважно проживає за цією адресою. Місце перебування — це об'єкт нерухомості, у якому людина планує жити певний час.

На оформлення реєстрації (як тимчасової, так і постійної) відводиться від трьох до восьми днів.

Реєстрація потрібна для обліку і користування госуслугами

Реєструвати в державних органах влади місце свого проживання зобов'язані всі росіяни. Реєстрація потрібна для обліку громадян, вона також дає їм право проживати в квартирі або будинку і користуватися багатьма адміністративними послугами. Наприклад, наявність постійної реєстрації необхідно для отримання допомог і пенсій, для оформлення ІПН, СНІЛС, водійських прав, а також для реєстрації індивідуального підприємця (ІП).

На реєстрацію відводиться сім днів

Якщо людина виписався з постійного місця проживання (наприклад, продав квартиру), він повинен зареєструватися за новою адресою протягом семи днів. Що стосується тимчасової реєстрації, то її потрібно оформляти тільки в тому випадку, якщо громадянин планує проживати за адресою більше 90 днів.

Зареєструватися тимчасово можна не тільки в квартирі

Тимчасова реєстрація можлива не тільки житло, а також в освітніх установах (наприклад, в студентському гуртожитку), санаторіях, готелях, кемпінгах, хостелах і т. д.

За відсутність реєстрації передбачений штраф

За проживання в житловому приміщенні без реєстрації (постійної або тимчасової) законом передбачені штрафні санкції. У кодексі адміністративних правопорушень (КоАП РФ, ст. 19.15.1) сказано, що в Москві і Санкт-Петербурзі розмір штрафу для осіб без реєстрації становить 3-5 тис. руб., в інших регіонах — 2-3 тис. руб.

Виняток становлять випадки, коли людина живе за певною адресою без реєстрації, але при цьому має постійну реєстрацію в тому ж місті або на території того ж суб'єкта Російської Федерації. У містах федерального значення Москві, Санкт-Петербурзі та Севастополі штрафні санкції не торкнуться жителів прилеглих територій — відповідно Підмосков'я, Ленінградської області та Республіки Крим.

Родичів (подружжя, дітей, батьків, бабусь і дідусів) власника житла, які проживають на його житловій площі без реєстрації, теж за законом не можуть оштрафувати.

Росіяни зможуть реєструватися на дачах з 1 січня 2019 року

Оштрафувати можуть навіть власника житла

Власники або власники житла теж можуть бути оштрафовані за надання житлоплощі людині без реєстрації. Для фізичних осіб в більшості регіонів Росії покарання становить від 2 тис. до 5 тис. руб., а для юридичних — від 250 тис. до 750 тис. руб. В Москві і Санкт-Петербурзі штрафи вище: для фізосіб — 5-7 тис. рублів, для юросіб — від 300 тис. до 800 тис. руб.

Для реєстрації потрібно згода власників

Якщо реєстрований є власником житла або частки в ньому, то нічиє згода йому не потрібно. Але якщо ні житлоплощу цілком, ні доля йому не належить, він повинен отримати письмову згоду всіх власників приміщення на свою реєстрацію.

Якщо житло, в якому хоче зареєструватися людина, що знаходиться в державній або муніципальній власності, то він може це зробити, тільки якщо вписаний в договір соціального найму або безоплатного користування, а також якщо він є членом сім'ї наймача та інші наймачі не мають заперечень проти його реєстрації. Їх згода також має бути письмовим.

З житла, придбаного в шлюбі, не можна виписати чоловіка

Якщо квартира належить одному з подружжя і куплена не у шлюбі, при розлученні він має право виписати колишню дружину або колишнього чоловіка зі своєї житлоплощі — за добровільною угодою або рішенням суду. Однак, якщо подружжя купили житло після укладення шлюбу — вони обидва мають права на нього і, відповідно, не можуть бути зняті з реєстрації без своєї згоди.

У неповнолітніх є переваги

Навіть при розлученні батьків і зняття одного з них з реєстрації неповнолітня дитина зберігає право на постійну реєстрацію в квартирі і користування нею, оскільки не може вважатися колишнім членом сім'ї.

У деяких видах житла можна зареєструватися

Ніяка реєстрація неможлива в будинках, які визначені під знесення. Після виходу міської постанови про знесення того чи іншого будинку реєстраційний облік в цих будівлях припиняється.

Постійну реєстрацію також можна оформити в апартаментах. У них можна жити, і за характеристиками вони практично не поступаються звичайним квартирах, але юридично апартаменти відносяться до нежитлового фонду. Однак тимчасова реєстрація в апартаментах можлива.



Категория: Недвижимость