Забудовників зможуть кредитувати не більше восьми банків


Опубликованно 11.11.2018 00:22

Забудовників зможуть кредитувати не більше восьми банків

У поточних економічних умовах з 58 уповноважених банків тільки не більше восьми зможуть надавати девелоперам проектне фінансування. З такою заявою на круглому столі РБК «Проектне фінансування: як працювати в нових умовах?» виступив генеральний директор ГК «А101» Сергій Качура.

Згідно нормативу Н6, загальний обсяг кредитування одного позичальника або групи пов'язаних сторін не може перевищувати 25% від власного капіталу банку, уточнив Качура. За його словами, розмір власного капіталу багатьох кредитних організацій недостатній для забезпечення повного циклу реалізації девелоперських проектів.

Для того щоб зберегти поточні обсяги будівництва в 80 млн «квадратів» житла в рік, банки повинні мати можливість фінансувати будівельну галузь в обсязі 3,2–4 трлн крб. щорічно, зазначив девелопер. Сергій Качура заявив, що необхідно розширити ліміти на будівельну галузь, а також сприяти девелоперам і банків у створенні всередині власних структур компетенцій у галузі проектного фінансування.

Система оцінки ризиків забудовників, виходячи з якої банки приймають рішення про надання фінансування будівельним компаніям, може змінитися в Росії, цитує «РИА Новости» гендиректора держкомпанії БУДИНОК.РФ Олександа Плутника. Він пояснив, що сьогодні ця система працює на основі нормативів, а у майбутньому буде орієнтуватися на внутрішні рейтинги девелоперських проектів.

Для пайовиків і забудовників: що змінять поправки в 214-ФЗ

Раніше Центробанк заявив, що планує змінити вимоги щодо оцінювання проектного фінансування, щоб сприяти зниженню ставки, під яку надаються кредити. Також ЦБ повідомив, що готує зміни у свої інструкції, пов'язані з резервуванням видаються на будівництво житлових комплексів засобів.



Категория: Недвижимость