При прокладці труб у Москві знайшли фундамент нічліжки купця Морозова


Опубликованно 14.11.2018 00:20

При прокладці труб у Москві знайшли фундамент нічліжки купця Морозова

При прокладанні інженерних комунікацій у районі Гончарної набережній у Москві виявлено частину одного з корпусів першої в столиці нічліжки. Її побудував на свої кошти в XIX столітті купець Морозів. Про це повідомляється на офіційному сайті столичної мерії.

При проведенні інженерних робіт знайдений цегляний фундамент з підвалом та фрагмент калориферної системи, через повітроводи якої опалювався всю будівлю. Також були виявлені фрагменти пічних кахлів і частини візерунчастими підлогової плитки. Серед сміття, яким був засипаний підвал, знайдені предмети побуту кінця XIX століття — уламки горщиків і посуду, флакони з-під чорнила, пляшка від вина і мідна монета в дві копійки.

«Після ретельного вивчення частини будинку нічліжки будуть законсервовані, а предмети побуту і фрагменти кахлів передадуть в столичні музеї», — розповів в публікації mos.ru глава Мосгорнаследия Олексій Ємельянов.

Де жили москвичі 100 років тому і скільки це коштувало

Будівля, фрагменти якого знайшли робітники, було знесено в середині XX століття. Будівля входила в комплекс нічліжних будинків, який у 1879 році побудував купець Костянтин Морозов. Він належав до династії меценатів Морозових, основоположником якої став Сава Морозов.

Довгий час це була єдина нічліжка в Москві, подібні соціальні об'єкти стали з'являтися в місті тільки на початку XX століття. Комплекс поруч з Гончарної набережній міг приймати на нічліг до 1,3 тис. осіб. Відомо, що за 1911 рік у хаті переночували 460 тис. чоловік. В радянський час в будівлі розташовувався архів Центру історико-містобудівних досліджень (ЦИГИ).



Категория: Недвижимость