Половина продавців квартир в Москві неадекватно завищують ціни


Опубликованно 14.11.2018 00:20

Половина продавців квартир в Москві неадекватно завищують ціни

У Москві половина продавців вторинних квартир неадекватно завищують ціни. Про це йдеться в прес-релізі ріелторської компанії «Інком-Нерухомість». У той же час ситуація з ціноутворенням на ринку столичного житла поліпшується: за рік кількість квартир, виставлених на продаж за завищеними цінами, скоротилася з 70% до 50%.

Сьогодні 50% вторинних квартир (з урахуванням дублів, повторюваних у різних базах даних) «є баластом в реченні з-за неадекватної вартості», вважають ріелтори. Зазвичай такі об'єкти, за їх оцінкою, реалізуються тільки після тривалого очікування (від року і більше) і з умовою суттєвого зниження початкового цінника.

Власники 20% квартир якщо і вказують продажну вартість трохи вище ринкової, то все відразу готові до торгу, а 30% виставляють об'єкти за ринковими цінами, пояснює директор департаменту вторинного ринку компанії «Інком-Нерухомість» Сергій Шлома. «Ці лоти реалізуються досить швидко, а їх власники погоджуються лише на мінімальні знижки. Таким чином, можна говорити про поступове одужання ринку вторинного житла після чергового витка кризи, що почалася в 2014 році», — говорить експерт.

Ріелтори також відзначають помітне зниження частки угод з дисконтом, як і середнього розміру знижок на вторинному ринку Старої Москви. За даними «Інкому», на сьогодні частка угод з дисконтом знаходиться на рівні 76% — мінімальному з червня 2015 року. У вересні 2017-го 87% квартир продавалося тільки після зниження ціни пропозиції.

Кінець затишшя: що відбувається на вторинному ринку житла Москви

Середній розмір знижки, за даними компанії, за рік знизився з 8,6% до 5,8%, що є мінімальним значенням з квітня 2015 року. У масовому сегменті в цьому році, за даними «Інкому», максимальні знижки досягали 20-30%, в елітному доходили до 40%. У цілому середній розмір дисконту для однокімнатних квартир становить 3%, двокімнатних — 5%, трикімнатних — 8%, багатокімнатних — 12%.

Аналітики «Інкому» прогнозують, що частка угод з дисконтом буде скорочуватися і далі — у наступному році вона може опуститися до 60%, в той час як середній розмір знижки залишиться на рівні 5-6%.

Чому зростають ціни на «вторинці» і зникають дешеві квартири

Підвищення попиту на вторинне житло в столиці — основна причина зниження як частки угод з дисконтом, так і середнього розміру знижки, стверджують ріелтори. За даними Росреестра, в третьому кварталі 2018-го кількість зареєстрованих угод із вторинним житлом у Москві зросла на 25,7% (37,4 проти 29,8 зареєстрованих прав власності).



Категория: Недвижимость