Ріелтори виявили нетипові для ринку житла в ЦАО Москви показники


Опубликованно 16.11.2018 00:40

Ріелтори виявили нетипові для ринку житла в ЦАО Москви показники

На ринку вторинного житла в центральних районах Москви склалася нетипова ситуація — про неї розповіли аналітики компанії «Інком-Нерухомість» (дослідження є у розпорядженні редакції). На зростаючому активному ринку пропозиція, як правило, стрімко убуває на тлі великого попиту на квартири. Відповідно, зворотний процес спостерігається на падаючому або стагнуючому ринку: попиту немає, пропозиції накопичуються і місяцями простоюють в експозиції.

Те, що відбувається на ринку «вторинки» у ЦАО, виглядає парадоксальним. За останні п'ять років тут одночасно зросли і купівельна активність, і термін простоювання квартир на ринку, і показники попиту, і показники пропозиції. Але пояснення цих процесів у аналітиків є.

Зараз на вторинному ринку ЦАО представлені майже 5,1 тис. квартир. П'ять років тому в цей же час обсяг пропозиції тут був в два рази менше — 2,5 тис. квартир. Лідерами за кількістю виставлених на продаж лотів є райони Пресненський і Хамовники: 960 і 869 квартир відповідно. Помітне збільшення експозиції експерти пов'язують зі значними обсягами будівництва в окрузі за минулий час — в результаті з ринку новобудов на вторинний постійно переходять нові квартири.

Розподіл обсягу пропозиції по комнатности на вторинному ринку житла в ЦАО

Кімнатність Кількість лотів в вересні 2013 р., шт. Кількість лотів у вересні 2018 р., шт. 1-ком. 312 406 2-ком. 615 1185 3-ком. 861 1601 4-ком. 435 1073 5+-ком. 310 831

Таблиця: аналітичний центр «Інком-Нерухомості»

Нарівні з експозицією значно зросла і купівельна активність. За останні п'ять років попит на «одинички» і «двушки» в центрі Москви збільшився на 27%, а на багатокімнатні квартири — на 15%. Основними причинами зростання попиту, на думку аналітиків «Інком-Нерухомості», стало зниження ставок по іпотеці. Дешевшають кредити залучили покупців. «Ті, хто завжди мріяв жити в центрі, але не міг дозволити собі придбати тут навіть саме скромне житло, в підсумку змогли вийти на угоду», — відзначає керівник аналітичного центру «Інком-Нерухомість» Дмитро Таганов.

На зростання попиту вплинули відносна стабілізація ринку після кризи 2014 року, а також те, що вторинний ринок «освіжається» за рахунок надходжень з ринку новобудов. Експерти відзначають, що в загальному обсязі пропозиції на вторинному ринку столиці все ще домінує частка квартир в панельних будинках. А покупцям цікаво нове сучасне житло.

Чому зростають ціни на «вторинці» і зникають дешеві квартири

Попит на «одинички» і «двушки» збільшився помітніше, так як обсяг пропозиції квартир в ЦАО набагато менше, ніж багатокімнатних об'єктів, тому вони досить швидко йдуть з експозиції (за умови, що виставляються на продаж за незавышенной вартості), відзначають аналітики компанії. Однак на ринку скупчуються багатокімнатні квартири — надходження їх в експозицію на «вторинці» випереджає потреба покупців. І це теж важлива причина того, що пропозиція на «вторинці» у центрі столиці збільшується навіть при зростаючому попиті.



Категория: Недвижимость