Знайти і заселити: про що потрібно пам'ятати, відкриваючи хостел


Опубликованно 16.11.2018 00:40

Знайти і заселити: про що потрібно пам'ятати, відкриваючи хостел

Хостели (від англійського hostel — «гуртожиток») — відносно новий формат для російського ринку нерухомості. У Москві діє кілька сотень таких об'єктів, які надають своїм постояльцям недороге тимчасове житло — як правило, мова йде про спальне місце без додаткових зручностей в кімнаті.

Інтерес до таких проектів зростає, відзначають ріелтори, причому не тільки з боку відвідувачів, але і серед потенційних інвесторів. Тим більше, що ціна вхідного квитка на цей ринок відносно невисока — близько 2 млн руб.

«РБК-Нерухомість» зібрала практичні рекомендації тим, хто планує відкрити хостел.

Реєстрація бізнесу

Якщо хостел планується відкрити в квартирі, її власник повинен зареєструватися в якості індивідуального підприємця (ІП). У випадку, якщо готель буде розташований в нежитловому приміщенні (типу міні-готелі), краще зареєструватися як суспільство з обмеженою відповідальністю (ТОВ), радить провідний юрист Національної юридичної служби «Амулекс» Тетяна Немонова.

Починаючим підприємцям на першому етапі ведення бізнесу юристи рекомендують обрати спрощену систему оподаткування, що передбачає сплату 15% від прибутку організації або 6% від всього грошового обороту в рік.

При відкритті бізнесу хостелу можна присвоїти наступні коди КВЕД: 20 (діяльність з надання місць для короткотермінового проживання), 23 (діяльність інших місць проживання) або 23.5 (діяльність інших місць тимчасового проживання, які не включені в інші угруповання).

Вибір місця

Хостел може розташовуватися як в окремому будинку, так і в багатоквартирному будинку. Для цього можуть бути використані приміщення з житлового фонду, однак у цьому випадку потрібно отримати схвалення власників інших квартир на загальних зборах — набрати не менше 2/3 голосів. Форма володіння нерухомістю значення не має — приміщення може перебувати у власності або бути орендованим.

Для пошуку відповідного приміщення потрібно вибрати один з трьох форматів — міні-хостел (до 25 проживають), малий хостел (від 25 до 50 проживають), великий хостел (від 50 мешканців). При цьому необхідно враховувати, що для проживання заборонено використовувати цокольні поверхи, підвальні приміщення і кімнати, які не мають вікон. Такі простору можна використовувати тільки як громадських приміщень для тимчасового перебування людей — ігрових кімнат, буфету, салону краси, кімнати для зберігання багажу і так далі.

Найчастіше хостели розміщуються в житлових будинках. «Це не заборонено чинним законодавством (хоча такий законопроект був), але є ряд нюансів. Головне — отримати згоду не менше половини мешканців будинку на загальних зборах власників, при цьому приміщення повинно бути переведено в нежитловий фонд», — говорить керівник комерційної практики юридичної компанії BMS Law Firm Денис Фролов.

Для початку роботи необхідно отримати повний список документів, включає свідоцтво про реєстрацію юридичної особи/статус ІП, свідоцтво про реєстрацію у ФНС, правовстановлюючі документи на приміщення (договір оренди/права власності), поверховий план будинку, технічну документацію на квартиру, дозвіл Державного пожежного нагляду, висновку СЕС та Росспоживнагляду, а також підтвердження переведення приміщення в нежитловий фонд. До того ж знадобиться укласти договори на дезінсекцію та вивезення сміття, додає Денис Фролов.

Обладнання приміщення

Розмір приміщення безпосередньо залежить від виду хостелу, нагадує Тетяна Немонова. «Для міні-хостелу можна використовувати приміщення, що складається з двох-чотирьох кімнат (об'єднані квартири або викуплений поверх). Для малого хостелу можна використовувати приміщення, що складається з чотирьох і більше кімнат. Для відкриття великого хостелу підійде будівля з приміщеннями, що мають безліч кімнат», — розповідає юрист.

При виборі приміщення необхідно брати до уваги вимоги прийнятого в 2015 році Госту Р 56184-2014, який містить ряд вимог до хостелів. Так, під одне постільна місце потрібно виділити мінімум 4 кв. м, при цьому розмір ліжка має бути не менше 80х190 см, а відстань між ними — від 75 див. ГОСТ також регулює висоту стелі — не менше 2,5 м. В хостелі повинна бути передбачена принаймні одна душова кабіна (з розрахунку на 15 осіб), один туалет (на 12 осіб) та одна раковина (шість чоловік), причому санвузол необхідно розміщувати за межами житлових приміщень.

Якщо недалеко від хостелу є місце, де можна поїсти, то кухню в самому хостелі обладнати необов'язково. Але в приміщенні повинен бути забезпечений доступ до питної води та чайнику. Крім того, приміщення має бути обладнане вогнегасником та іншими засобами забезпечення пожежної безпеки.

Прорахунок ризиків

Для підприємців-початківців оптимальний варіант — відкриття хостелу по франшизі. «На ринку Росії представлено досить багато фірм, які пропонують готовий бізнес і розкручений бренд. Серед них найбільш популярні такі готелі, як «Достоєвський», NICE, Like Hostels, «Друзі», Хостели Рос. Відкриття міні-готелю по франшизі збільшує загальний обсяг витрат, але значно знижує ризики», — говорить Тетяна Немонова.



Категория: Недвижимость