Колектори отримають можливість збирати борги з ЖКГ


Опубликованно 19.11.2018 00:52

Колектори отримають можливість збирати борги з ЖКГ

Найближчим часом будуть створені стандарти з відбору та оцінки ефективності колекторських агентств, які допоможуть збільшити обсяг переданих їм боргів росіян по житлово-комунальним послугам. Відповідні норми розробить Національна асоціація професійних колекторських агентств, повідомляє «Коммерсантъ».

Сьогодні колектори отримують в роботу більше 5% заборгованості населення у сфері ЖКГ, яка на вересень становила 535 млрд руб. Ефективність власного стягнення ресурсников не дуже висока. На досудовій стадії стягується 5-10% заборгованості, а судової —15–20%, зазначає видання.

Активно залучити до роботи колекторські агентства планують найближчим часом такі великі організації, як «Мосенерго» і «Росводоканал». Залучення колекторів до роботи з боржниками за газ, світло і воду незначно збільшить ефективність стягнення, зате може призвести до зростання соціальної напруженості, випливає з публікації.

За рік кількість злісних неплатників за житлово-комунальні послуги зросла більш ніж на 13%, повідомили в липні аналітики Національного бюро кредитних історій. Кількість російських громадян, які не погасили борг за рішенням суду, склала понад 27 тис. осіб.



Категория: Недвижимость