У Москві відреставрували особняк з «Майстра і Маргарити»


Опубликованно 21.11.2018 00:12

У Москві відреставрували особняк з «Майстра і Маргарити»

Фото: ГлавУпДК

Особняк, в якому, на думку істориків, жила Маргарита з роману Михайла Булгакова, відреставрували на Остоженке в Москві. Припущення фахівців засновані на описі житла героїні: «готичний особняк» в «саду в одному з провулків поблизу Арбата» і спальня, «виходить ліхтарем у вежу особняка». Це будівля в стилі московський модерн звів знаменитий архітектор Лев Кекушев для своєї дружини в 1903 році, повідомляється в прес-релізі Головного управління справами дипкорпусу (ГлавУпДК) МЗС Росії.

До початку реставраційних робіт в 2017 році в будівлі площею 600 «квадратів» розташовувалося Бюро військового аташе Арабської Республіки Єгипет. Фахівці відновили історичний колір фасадів, що поєднує п'ять різних відтінків цегли, розчистили від забруднень ліпнину у формі листя і плодів каштана, квіткові орнаменти, фігурки орлів і численні витіюваті форми, пояснюється в повідомленні.

На фасад будівлі повернули скульптуру лева — символ творчості архітектора Кекушева, який він нерідко використовував у своїх роботах. Втрачена при нез'ясованих обставинах ще в початку ХХ століття скульптура відновлена за архівними матеріалами, випливає з прес-релізу.

На будівлю також повернена історичне покриття покрівлі, що повторює по малюнку черепицю, втрачену в радянський час. Крім того, відкрито кілька закладених дверних віконних прорізів, про існування яких раніше не було відомо. Також в особняку відреставрували головну сходи і відновили паркетні підлоги, уточнюється в матеріалах ГлавУпДК

При проведенні реставраційних робіт застосовувалися техніка і матеріали початку минулого століття. У будівлі встановили сучасні інженерні системи та мережі, що дозволяють експлуатувати його без ремонтних робіт довгі роки, пояснюється в повідомленні.

Квартиру Михайла Булгакова, яка розташована в особняку на Великій Пироговській вулиці в Москві, також нещодавно відреставрували. Три кімнати на першому поверсі будівлі письменник зняв у серпні 1927 року. Саме тут він написав «Майстра і Маргариту»



Категория: Недвижимость