Прописка на 6 сотках: як отримати постійну реєстрацію на дачі


Опубликованно 22.11.2018 00:00

Прописка на 6 сотках: як отримати постійну реєстрацію на дачі

З 1 січня 2019 року росіяни зможуть узаконити своє цілорічне проживання на дачах, отримавши постійну реєстрацію, яку часто називають пропискою. Відповідний закон був прийнятий Держдумою ще влітку 2017 року.

Про те, які вимоги пред'являються до будинків для отримання постійної реєстрації — в матеріалі «РБК-Нерухомості».

Де зараз можна прописатися

Сьогодні отримати постійну реєстрацію можна, якщо заміський будинок розташований в межах населеного пункту або знаходиться на землях для індивідуального житлового будівництва (ІЖС). З наступного року статус дачних товариств уровняют з землями, на яких і сьогодні можна зводити «повноцінні» приватні житлові будинки.

Втім, власники 6 соток вже кілька років мають право на постійну реєстрацію на своїх дачах. Таке рішення в 2008 році прийняв Конституційний суд (КС). Правда, для цього громадянам необхідно звернутися до суду, довести, що будинок придатний для постійного проживання. Новий закон, що дозволяє прописатися на дачі, по суті, усунув норму.

Що змінилося

Для отримання постійної реєстрації за новим законом заміський будинок повинен бути капітальним, мати комунікації і відповідати вимогам для цілорічного проживання. Для цього власникові доведеться довести, що будова придатне для постійної експлуатації. Всі параметри для визначення цих критеріїв описується в постанові уряду № 47 від 28.01.2006.

Критерії дачного будинку «з пропискою»

Процедура отримання реєстрації

Якщо всі вимоги дотримані, то на дачу потрібно оформити технічний паспорт БТІ, де вказуються всі параметри і матеріали споруди. Після цього дача переоформляється в індивідуальний житловий будинок, якому вже присвоюється поштова адреса. Далі власник повинен звернутися у Федеральну міграційну службу (ФМС) з відповідною заявою і правовстановлюючими документами на будинок і ділянку.

Кому не дадуть права на прописку

Важливо, що перевести дачу (після дотримання всіх перерахованих умов) індивідуальний житловий будинок вийде, якщо він не розташований на землях, де заборонено житлове будівництво. Це можуть бути землі особливо охоронюваних територій, водного і лісового фонду і т. д.

Про що потрібно пам'ятати

Ще один закон, який набирає чинності з 1 січня 2019 року, визначає, які саме будинки можна будувати на садових ділянках і земель ІЖС. За цим законом, об'єкт ІЖБ — це окремо стоячі будівля висотою не більше 20 м, не більше трьох наземних поверхів і призначений для проживання та задоволення побутових потреб.



Категория: Недвижимость