Які податки на нерухомість повинні сплатити росіяни до 3 грудня


Опубликованно 24.11.2018 00:30

Які податки на нерухомість повинні сплатити росіяни до 3 грудня

Податківці вже почали розсилати росіянам повідомлення про сплату податків за 2017 рік. Щорічно податки необхідно сплачувати до 1 грудня, але в 2018 році на цю дату випадає вихідний, тому термін сплати податку на майно фізичних осіб (квартир, будинків, гаражів), а також земельної закінчується 3 грудня (включно).

Всі власники (фізичні та юридичні особи) об'єктів капітального будівництва, у тому числі недобудованих, повинні платити податок на майно, а також земельний податок за ділянки у власності або безстроковому користуванні.

Як зростуть податки

Уточнити суму податків на нерухоме майно і землю для фізичних осіб, які треба сплатити до 3 грудня 2018 року, можна на сайті ФНС. З 1 січня 2015 року податок на нерухоме майно розраховується виходячи з її кадастрової вартості, яка максимально наближена до ринкової. Раніше ставка залежала від інвентаризаційної вартості об'єкта. Така оцінка застосовується вже третій податковий період в 28 регіонах, включаючи Москву і Підмосков'ї.

В цьому році прийняли закон обмежує щорічне зростання ставки податку більш ніж на 10% порівняно з попереднім роком. Раніше в Росії встановлювалися коефіцієнти, які в перехідний період передбачали щорічне зростання на 20% (1-й рік — 0,2; 2-й рік — 0,4; 3-й рік — 0,6; 4-й рік — 0,8).

Податок на розкіш: скільки багаті платять за майно в Росії

«Тепер починаючи з четвертого податкового періоду (за 2018 рік), обчислення суми податку здійснюється без урахування формули і понижувальних коефіцієнтів, і його зростання не повинен перевищувати 10% в рік, це дозволить виключити різке збільшення податкового навантаження по майнових податках, пов'язане із зміною і помилками при визначенні кадастрової вартості об'єктів нерухомості», — говорить керівник практики податкового права НЮС «Амулекс» Анатолій Нагієв.

У 2018 році при обчисленні в Москві і ще 28 регіонах буде застосовуватися коефіцієнт 0,8. На 2019 рік і наступні роки принижающие коефіцієнти будуть відсутні, тобто вони будуть прийматися рівними 1, говорить Нагієв. Вперше заплатити податок з повної вартості доведеться в 2020 році.

Якщо не платити

Якщо податок вчасно не сплачений, то за прострочення платнику податків нарахують пеню в розмірі 1/300 ставки рефінансування Банку Росії за кожен день прострочення. ФПС може стягнути через суд борг за рахунок майна, грошових коштів на банківських рахунках, накласти тимчасове обмеження на виїзд за кордон і арешт на майно боржника.

Як зміниться кадастрова вартість

У 2018 році в столичному ДБУ «Міський центр майнових платежів та житлового страхування» вперше зроблена переоцінка кадастрової вартості нерухомості за новими правилами.

«Оскільки кадастрова вартість — це основа для обчислення бази по податку на майно, то зміна оцінки її вартості буде прямо впливати на фактичний розмір податку. Однак з урахуванням того, що кожен рік податок фактично зростає на 20%, можна припустити, що з урахуванням зниження кадастрової вартості на 17% сума податку залишиться приблизно на рівні минулого року або зросте незначно», — відзначає керуючий партнер компанії «Метриум» Марія Литинецкая.

З переходу в 2015 році на ставку податку на майно фізичних осіб в залежності від кадастрової вартості, податкове навантаження на москвичів у 2017 році (за два роки) зросла у 2,7 рази. Про це раніше повідомляли аналітики компанії «Фінекспертиза». Середньостатистичний житель столиці платить за своє майно 1050 руб., це майже в три рази більше, ніж в середньому по країні.



Категория: Недвижимость