Шкідники на орбіті: На МКС знайдені нові сліди свердління


Опубликованно 27.11.2018 00:18

Шкідники на орбіті: На МКС знайдені нові сліди свердління

Нові сліди свердління знайдені на кораблі Союз. За даними ЗМІ, шкідник проткнув корабель наскрізь, пошкодивши і противометеоритную захист.

"Сліди від свердла є не тільки всередині побутового відсіку корабля, але і на екрані противометеоритной захисту, яка покриває корабель зовні і встановлена в 15 мм від герметичного корпусу", - сказало джерело в ракетно-космічній галузі.

За його словами, перш ніж закрити "текти" в "Союзі", космонавти провели фото - і відеозйомку отвори з допомогою ендоскопа.

"В ході аналізу на цих знімках були виявлені сліди роботи свердлом і на противометеоритном екрані за дірою - той, хто свердлив корпус, пройшовши його навиліт, уперся голівки свердла під зовнішню негерметичную захист", - уточнило джерело.

Противометеоритная захист встановлюється на передостанньому етапі складання корабля, після чого його відправляють в цех остаточної збірки. Там він був детально сфотографований і ні діри, ні слідів свердла на обшивці зсередини не було, значить, - корабель просвердлили пізніше, вже повністю зібраним. Повідомляється також, що сам екран противометеоритной захисту теж фотографувався перед монтажем і був чистим.

В цеху остаточного складання "Союз" знаходиться близько двох тижнів, потім вирушає на три місяці у контрольно-випробувальний стенд, де фотофіксація не передбачена.

"Таким чином, корабель могли просвердлити на самому останнім етапі робіт в цеху фінальної збірки або в КІС", - пояснило джерело.

Нагадаємо, діра в обшивці пристикованого корабля "Союз" була знайдена 30 серпня, коли датчики на МКС показали невелике зниження тиску повітря.

Комісія Роскосмоса в якості пріоритетною розглядає версію пошкодження корабля "Союз МС-09" в космосі. Співрозмовник газети стверджує, що, на думку фахівців, поява отвори в кораблі Союз пов'язано з "навмисними діями американських астронавтів, які спробували спровокувати дострокову відправлення корабля на Землю з-за хвороби одного із членів екіпажу".

Пізніше командир експедиції МКС-56 Ендрю Фойстел заявив, що отвір у корпусі Союзу не могло бути зроблено тоді, коли пілотований корабель знаходився на навколоземній орбіті.



Категория: Новости