Російське хитке: що відбувається з історичною забудовою Боровска


Опубликованно 04.12.2018 00:40

Російське хитке: що відбувається з історичною забудовою Боровска

Боровськ — невелике місто в Калузької області, який у XIV—XV століттях був одним з центрів Серпуховско-Боровського князівства, в середині жовтня перетворився в головну передову війни між захисниками історичної спадщини і російською владою — як місцевими, так і федеральними. У 2000 році він був внесений у список історичних міст Росії, але в 2010-му позбувся цього статусу.

Два тижні тому тут почався знесення історичного кварталу XIX століття за програмою розселення старого та аварійного житла — боровським градозащитникам і активістам «Архнадзор» вдалося тимчасово призупинити. З 17 будинків, які потрапили в першу стерпну хвилю, збереглися 14. На місці одного з знесених будинків міська влада планує побудувати житловий будинок, на місці іншого — парковку.

«РБК-Нерухомість» розповідає, що зараз відбувається в Борівському.

Будинок під знесення (Фото: Олег Лозовий/РБК)

«Морозови, Рябушинські, Третьякови — все звідси пішли. Боровськ завжди був центром купецької життя. В церковних книгах навіть згадується, що батьки Достоєвського тут вінчалися. Променевої план вулиць міста розробили ще при Катерині II, а основна забудова склалася в середині XIX століття», — показує архівні фотографії директор культурно-історичного центру, іконописець і засновник волонтерського руху відновлення історичного середовища «Том Сойєр Фест» Володимир Кобзар. Сам центр, який він відкрив у Борівському кілька років тому на власні гроші, займає невеликий дерев'яний будинок XVIII століття, викуплений у міста і відреставрований своїми силами.

«Будинок кілька разів горів — перший пожежа сталася ще під час наступу Наполеона, — каже Кобзар. — Верхній поверх дерев'яний, і його нескінченно перебудовували, а низ — цегляний, міцний, так і коштує триста років незайманий — ми його розчистили, зміцнили, ще тисячу років протримається».

Будинок, відновлений волонтерами «Том Сойєр Фест» (Фото: Олег Лозовий/РБК)

По сусідству з ним, на вулиці Леніна, знаходиться ще один житловий будинок XIX століття, який волонтери «Том Сойєр Фесту» відновлювали останні два роки — роботи обійшлися у 300 тис. крб., які збирали всім світом. Кілька років тому московські і боровские підприємці вклали понад 200 млн руб. на реставрацію головної місцевої пам'ятки — особняка Большаковых-Писаревых, в якому зупинявся Наполеон. Одне з приміщень будівлі незабаром займе музей 1812 року — над його створенням зараз працює Володимир Кобзар.

Засновник волонтерського руху «Том Сойєр Фест» Володимир Кобзар (Фото: Олег Лозовий/РБК)

Поширити цей досвід на всю історичну забудову Боровска без допомоги держави неможливо: вартість реставрації одного будинку досягає мінімум півмільйона рублів, а таких будівель тут майже півтори сотні. Міська влада внесли їх у список під знесення за програмою розселення старого та аварійного житла. «Ми майже рік до зносу кричали про проблеми цих будинків: збирали містобудівна рада, місцеве підприємницьке співтовариство, пропонували їм зберегти будівлі, привести в порядок і взяти в оренду. Ніхто ні слова не сказав. А коли приїхали бульдозери — все раптом схаменулися. Ну, а ми-то що можемо зробити?» — розводить руками мер Боровска Михайло Климов.

За його словами, самостійно відреставрувати старі будинки адміністрація не може — шукає інвесторів. «По суті, зараз на місто з річним бюджетом менше 70 млн руб. покладено обов'язок зберігати 14 будинків (з 17, визначених під знесення, вціліли 14. — Прим. ред.). Ми змушені тепер перерозподіляти статті витрат, урізати витрати на вирішення інших важливих проблем, наприклад ремонт доріг. Відкладати нікуди: зараз потрібно швидко кожен будинок обгородити парканом, заколотити і законсервувати від гріха подалі. У нас вже є застереження від прокуратури і пожежної служби. Скільки грошей на це піде, поки незрозуміло — як раз зараз робимо кошторис», — говорить Климов.

Особняк Большаковых-Писаревых, в якому зупинявся Наполеон (Фото: Олег Лозовий/РБК)

На зустрічі з градозащитниками та громадськістю Боровска, яка пройшла минулого тижня, влада пообіцяли ввести піврічний мораторій на подальше знесення, а також провести перевірку кожного будинку разом з управлінням охорони об'єктів культурної спадщини Калузької області. Ті об'єкти, які отримають охоронний статус, будуть відреставровані за бюджетні гроші. На будинку, які такого статусу не отримають, адміністрація протягом півроку планує знайти інвесторів. Якщо не знайде, обіцяє «діяти відповідно до законодавства».

«При цьому ні про який продаж ділянок мови не йде, принаймні у центрі міста. Мова йде про здачу землі в оренду з відновленням по кресленнях знесених будинків. Якщо почнуть будувати щось не те, ми цей договір оренди розриваємо», — додає Михайло Климов.

Місцеві жителі, втім, ставати на захист архітектурної спадщини Боровска не поспішають. «А що з ними [зі старими будинками] ще робити? Тільки зносити. Всі вже втомилися жити в цих хибарах: вдома холодно, з усіх щілин дме, підлоги скриплять, стіни хиткі — страшно знаходитися всередині. Я і всі мої сусіди мріємо переїхати в новий будинок», — каже мешканка одного з будинків на вулиці Леніна Ганна Миколаївна.

«Я і всі мої сусіди мріємо переїхати в новий будинок» (Фото: Олег Лозовий/РБК)

Між тим знесення аварійних будинків — аж ніяк не безальтернативне рішення, впевнені містозахисники: у федеральному законодавстві та підзаконної документації прямо зазначено, що існує вилка між зносом і реконструкцією. Ситуація, яка зараз склалася в Борівському і у всій Калузької області, пов'язана зі статусом об'єктів, що володіють ознаками пам'яток. У Борівському таких будинків вісім із 17, які потрапили під знесення.

Всього ж у місті в цю категорію входять 148 будівель, тобто фактично вся історична забудова міста. Отримати охоронний статус вони не можуть з початку 1990-х років.

«Недопамятник» (Фото: Олег Лозовий/РБК)

Координатор руху «Архнадзор» Рустам Рахматуллін:

— У 1990-ті роки була проведена окрема інвентаризація спадщини, замовлена Міністерством культури. За Боровску ця робота йшла в 1994-1996 роках. Таким чином, об'єкти більше 20 років не переводяться у виявлені, не кажучи вже про те, щоб потрапити до реєстру пам'яток культурної спадщини. Вони знаходяться в нижчому розряді — це «недопамятники». Керівник Калуського управління охорони культурної спадщини Євген Чудаков у своєму останньому відповіді меру Боровска написав, що цих об'єктів взагалі не існує. І обґрунтовує тим, що сьогоднішній порядок виявлення та заяви об'єктів на охорону прописаний якимось наказом 2015 року, а перш за все заявлене не існує. Ми з таким не стикалися, це абсолютний волюнтаризм і перекреслювання роботи Калузької адміністрації більш ніж за 20 років. А зроблено це для того, щоб зняти з себе відповідальність за знесення, який вже відбувся у Борівському, і уникнути відповідальності за знесення інших. Це прецедент, який потрібно присікати на корені прямо зараз і негайно ставити питання про невідповідність пана Чудакова займаної посади.

Захисники історичної забудови Боровска, яких тут звинувачують у спробі зриву програми розселення старого житла, наполягають на створенні полноценней програми розвитку міського туризму.

«Старі будинки, звичайно, потрібно розселяти. Але на відміну від адміністрації ми хочемо їх не зносити, а дати їм друге життя, зробити з них нові точки тяжіння — кафе, готелі, магазини, музеї. Зараз тут немає нічого — туристична інфраструктура на нулі», — нарікає Кобзар.

Влади Боровска зайнялися розвитком туризму тільки три-чотири роки тому, до цього саме слово «туризм» було лайливим, зізнається мер міста. Всіх приїжджають в Боровськ журналістів він просить допомогти в просуванні міста та залучення потенційних інвесторів. «У нас зараз одна надія — на приватних гравців, які захочуть приїхати і розгорнути тут якийсь бізнес, зберігши історичну забудову. Самим не впоратися», — каже Михайло Климов.

Фото: Олег Лозовий/РБК

Прискорити пошук інвесторів міг би переклад цих будинків із заявлених у виявлені об'єкти культури — це дозволить орендувати їх за програмою «рубль за метр», вважають співрозмовники «РБК-Нерухомості». Зараз брати участь в ній можуть тільки будівлі, які мають затвердженим охоронним статусом.

Інвестори на такі будинки знайдуться, впевнений Рустам Рахматуллін: «Зараз влада Боровска кажуть, що змушені переводити ці споруди в нежитловий фонд, але їх можна швидше продати саме як житло: багато людей були б готові купити їх як дачі. Пошук інвесторів на таку нерухомість — завжди ручний пошук, але він можливий. На зустрічі мера з громадськістю були присутні анонімні здобувачі, які виявляли інтерес до цих будинків».



Категория: Недвижимость